Anamaria Vasile

14 afectiuni care provin de la coloana vertebrala. Multi oameni le au fara sa stie!

Coloana vertebrala joaca un rol important pentru sanatatea intregului organism. Maduva spinarii realizeaza conexiunea dintre corp si creier, avand rolul de intermediar in transmiterea de informatii catre creier din partea organelor.

Nervii spinali (acele cordoane de natura osoasa) raspund pentru anumite zone ale corpului. Nervii cervicali, de pilda, raspund pentru partea superioara a corpului (care include bratele, gatul si capul), iar cei toracali pentru piept si abdomen.

Nervii cervicali au functii importante in realizarea unui echilibru intre functionalitatile si activitatea organelor principale. Fara nervii cervicali nu am avea un gat flexibil, iar atunci cand apar hernii ori tasari, sunt afectati inclusiv nervii paravertebrali.

Pacientul poate ameti foarte usor in aceasta situatie, pot auzi sunete ciudate in urechi si, de asemenea, pot suferi tulburari de vedere sau migrene insuportabile.

De cealalta parte, nervii spinali toracali produc si ei o serie de afectiuni, printre care durerile in umeri, in degete, tulburari ale inimii ori hepatice.

Cele 14 afectiuni care provin de la coloana vertebrala:

1. Durerile de cap si migrenele, cauzate de blocajul la nivelul vertebrelor care impiedica o buna comunicare intre creier si restul organelor;

2. Ameteala (chiar si raul de inaltime poate fi provocat de problemele vertebrale);

3. Oboseala cronica;

4. Intepenirea gatului si dureri ale umerilor;

5. Stari de greata, senzatia de voma poate aparea indiferent de alimentul pe care il consumi;

6. Dureri in degete ori amortirea completa a acestora pe perioade mai lungi de timp; paralizie;

7. Tulburari ale presiunii sangelui in vase;

8. Probleme cu echilibrul si orientarea in spatiu: Persoanele care au probleme cu coloana pot intampina dificultati inclusiv cand merg pe strada;

9. Anxietate (aceasta este una dintre cele mai recent descoperite boli cauzate de o coloana vertebrala subreda);

10. Tuse;

11. Tulburari ale inimii – posibile boli cardiace;

12. Tulburari de vedere;

13. Dureri in sinusuri;

14. Tremurat inexplicabil in membrele inferioare sau superioare.

De asemenea, nervii spinali toracali care au suferit leziuni sau care au fost afectati de precaritatea sistemelor de protectie a organismului pot duce de la dureri usoare in stomac pana la ulcer sau gastrita.

Si vezica biliara poate avea probleme daca problemele coloanei vertebrale apar din cauza pozitiei incorecte pe scaun la locul de munca ori din lipsa de activitate.

Coloana lombara provoaca si ea anumite afectiuni, in functie de gravitatea situatiei: tulburari menstruale, colita, balonare ori diaree.