Anamaria Vasile

Ce indică despre sănătatea ta sughiţul, ţiuitul urechilor ori trosnirea articulaţiilor

Uneori corpul ne dă semne despre starea sănătăţii noastre pe care e posibil să le ignorăm sau să le privim ca pe ceva normal deşi aceste semne pot să constituie simptomele unor afecţiuni de care nici nu ştiam că suferim.

Iată mai jos câteva dintre aceste semne şi ce ar putea să însemne.

1. Sughiţul
De câte ori nu suntem deranjaţi de câte un sughiţ care parcă nu se mai termină. Ei bine sughiţurile sunt cauzate de spasme ale diafragmei, muşchiul subţire care separă cavitatea toracică (în care se afla plămânii şi inima) de cavitatea abdominală (în care se afla tractul digestiv şi alte organe), care provoacă o sincopă respiratorie pe timpul actului inspiraţiei.

Deşi sughiţul este declanşat de umplerea excesivă a stomacului, acesta mai poate avea şi alte cauze cum ar fi:
Consumul de băuturi carbogazoase
Consumul excesiv de alcool
Mâncatul în exces

Adrenalina sau stresul emoţional
Schimbările bruşte de temperatură
Înghiţirea de aer
Anxietatea
Stresul
Emoţiile

În mod normal sughiţul nu durează de regulă mai mult de câteva minute sau ore însă în unele cazuri acesta poate persista multe zile la rând, uneori chiar luni întregi.

Sughiţul extrem poate fi la rândul lui un simptom pentru:
-Afecţiuni ale sistemului nervos central, cum sunt cancerele, infecţiile, accidentele vasculare cerebrale, sau leziunile sistemului nervos.

-Dereglări ale proceselor chimice care au loc în corp (probleme metabolice), cum ar fi scăderea funcţiei renale sau hiperventilaţia.
-Iritarea nervilor de la nivelul capului, gâtului şi toracelui (nervul vag sau nervul frenic).
-Probleme de sănătate mintală.

Pentru a te vindeca de sughiţ cea mai simplă cale este să îţi ţii respiraţia timp de 10 secunde şi să bei repede un pahar cu apă rece sau să mănânci o linguriţă de zahăr. Aceste remedii ridică nivelul de dioxid de carbon din sânge şi determină diafragma să revină la funcţionarea normală.

2. Pocnirea articulaţiilor
Contrar convingerilor populare, trosnirea articulaţiilor nu cauzează artrită. De fapt, sunetul pe care îl auzi este cauzat de cavitaţiile de aer formate în lichidul din articulaţii. Acest lichid menţine articulaţiile flexibile şi umede. Pe măsură ce îţi deschizi articulaţia, în interiorul lichidului se formează o cavitate umplută cu gaz. Atunci când articulaţia revine la poziţia sa naturală, gazul este împins în afară, ceea ce generează sunetul de pocnitură.

Deşi trosnirea ocazională a articulaţiilor nu produce efecte negative, oamenii de ştiinţă studiază în prezent efectele pe termen lung ale acestui obicei.

Dacă articulaţiile se freacă între ele, scârţâie sau devin dureroase, este important să te prezinţi la medicul de familie sau la un medic specialist pentru un control avizat.

3. Ghiorțăitul stomacului
Deşi stomacul tău chiorăie atunci când îţi este foame, pot exista mai multe cauze ale acestui sunet. Zgomotul pe care îl auzi poate fi cauzat de gaze, în special atunci când mănânci foarte mult zahăr sau de contracţiile musculare care împing alimentele prin tractul digestiv. Acest proces poartă denumirea de peristaltism.

Aceste contracţii ajută la descompunerea alimentelor şi golesc în mod zgomotos buzunarele de aer care se formează în bolul alimentar.

Pentru a evita producerea acestor zgomote, se recomandă să mănânci puţin şi des. Zgomotele peristaltice excesive pot fi însă şi semne ale unor afecţiuni medicale precum sindromul de colon iritabil.

4. Ţiuitul urechilor
Ţiuitul urechilor este o afecţiune caracterizată prin auzirea unor bâzâituri, şuierături, ciripituri, fluierături, sau a altor sunete în interiorul urechii.

De cele mai multe ori, aceste probleme trec neobservate pe parcursul zilei, dar se manifestă mai puternic seara înainte de culcare. Deşi ţiuitul apare de cele mai multe ori la persoanele care suferă de pierderea auzului, multe persoane fără deficienţe de auz pot resimţi aceste simptome.

Acest simptom poate fi declanşat de expunerea la sunete puternice, infecţii, acumularea de ceară în urechi, leziuni, sau tumori.

Situaţia se poate agrava pe fondul consumului de alcool şi de băuturi cofeinizate, la consumul anumitor alimente, sau ca urmare a fumatului şi a stresului. Dacă problemele devin deranjante sau persistă în timp, adresează-te medicului de familie sau unui audiolog.

5. Şuieratul nazal
Acest zgomot se produce de obicei pe timpul expiraţiei fiind cauzat de excesul de mucus. Simptomul acesta se manifestă mai ales atunci când eşti bolnav sau când se resimt simptomele unei alergii.

Cel mai indicat remediu constă în infuziile de aburi şi în suflarea nasului în mod frecvent pentru descongestionarea cailor nazale.

În unele cazuri, şuieratul poate fi cauzat de leziuni, în special de rănile cartilajului septului.