Anamaria Vasile

Ce se intampla, cu adevarat, cu fatul, daca mama fumeaza in timpul sarcinii

Aproape 30% dintre romance fumeaza in momentul in care afla ca sunt insarcinate. Dintre acestea, doar jumatate se lasa. Restul fumeaza in continuare, fara sa se gandeasca la consecinte. Asta și pentru ca unii medici le spun ca sevrajul il va afecta pe copil.

„Ma duceam la ecograf si intrebam de fiecare data va rog sa imi spuneti ca are tot ce-i trebuie. Eu mai fumez cate o tigara”, spune Raluca Marcu. In ciuda mesajelor de sanatate publica, numarul fumatoarelor continua sa creasca in randul viitoarelor mame. Cifrele sunt ingrijoratoare: o femeie din 5 fumeaza pe tot parcursul sarcinii, potrivit unui studiu.

„Femeile insarcinate din ziua de astazi au grija la ce mananca, sa nu contina E-uri, sa faca sport, sa mearga la sala, sa nu urce, sa nu care, au tot felul de probleme, dar unele continua sa fumeze”, spune Magdalena Ciobanu, medic pneumolog, coordonator programul national „Stop fumat”.

„Voiam sa ma las mai ales ca am fost si insarcinata ma gandeam ca asa e mai ok, dar asa singura nu venea”, spune Eva Naghy. „Partial am renuntat. Nu am fumat toata sarcina, dar am incercat si asa. Am foarte multe zile in care spun: gata, asta e ultima tigara, este foarte greu sa renunti la fumat”, spune Raluca Marcu .

E greu si pentru ca multe femei nu primesc sprijin din partea medicilor care le urmaresc sarcina. Este si cazul Ralucai Marcu. La prima sarcina, doctorul nu a incurajat-o deloc sa renunte la fumat. „Mi-a spus: oricum daca ar fi sa se intample ceva, s-ar intampla pentru ca tu ai nicotina in organism. Daca te straduiesti sa renunti, dimpotriva risti sa faci un avort sau sa sufere copilul ca tu vei fi agitata”, spune Raluca Marcu.

„Sunt medici care prefera o solutie evident ca nebazata stiintific, dar ale carei efecte nu sunt masurabile imediat, dar care ii creeaza totusi un confort femeii. Decat sa ii spuna sa se lase de fumat si femeia gravida sa se supere pe doctor, ca nu o lasa sa fumeze cateva tigari, atunci zice: da Dumnezeu sa nu se-ntample nimic si mergem mai departe”, afirma Magdalena Ciobanu – medic pneumolog, coordonator programul national „Stop Fumat”.

„Nu exista un nivel sigur al fumatului. Nu inseamna ca daca fumezi 2 tigari pe zi este un lucru care nu va dauna sanatatii copilului”, Cristian Meghea – director proiect Dept. de Sanatate Publica, Univ. Babes-Bolyai, lector universitar, Dept. de Obstetrica, Ginecologie si Biologie Reproductiva, Michigan State University.

Acesta este doar unul dintre miturile cele mai intalnite in randul mamelor care fumeaza. „Alt mit. Fumatul ma relaxeaza. Daca sunt relaxata imi este mai bine mie, ii este mai bine copilului, din nou. Subiectiv tot ce posibil ca mama sa se simta mai calma in momentul in care fumeaza, dar ce se intampla in interior”, spune Cristian Meghea.

Efectele fumatului asupra sanatatii mamei si fatului sunt nocive, indiferent de cate tigari fumeaza pe zi. „Practic isi strange de gat copilul. Pentru ca fiecare fum pe care il inhaleaza contine nicotina. Nicotina strange vasele de sange care alimenteaza copilul, adica vasele de sange care ii ofera copilului oxigenul si substantele nutritive. Asa ca aceasta comparatie cu strangularea nu este deloc exagerata”, spune Magdalena Ciobanu, medic pneumolog, coordonator programul national „Stop Fumat”.

„Ritmul cardiac revine la normal foarte repede. in timpul sarcinii nivelul de oxigen care se transmite fatului revine la normal de a doua zi dupa renuntare. Reduce riscul de nastere prematura, scade riscul de a avea un copil cu greutate mica la nastere”, menționeaza Cristian Meghea.

Cristian Meghea, lector la Universitatea din Michigan, a implementat, la Cluj, un program anti fumat in sarcina, care a dat rezultate in Statele Unite. Secretul? Este implicat si tatal copilului in lupta antifumat. Programul se bazeaza pe sedinte gratuite de terapie prin telefon, la care pot apela cupluri din toata tara.

„Se incearca cresterea motivatiei, reducerea rezistentei la stres-schimbare, se incearca depasirea momentului: bun, as vrea sa renunt, dar am anumite lucruri care ma retin si decizia de renuntare sa vina de la cliente”, adauga Cristian Meghea.

„Studiile arata ca atunci cand facem ceva ca si cuplu echipa progresul este mai rapid si au si satisfactii. simt ca lucreaza impreuna la acest obiectiv”, spuner Ligia Suciu, psihoterapeut in cadrul programului „Renunt in doi”.

Renuntarea la fumat este sustinuta inclusiv in mediul online. Ana Ivan a inceput in anul 2017 o campanie de incurajare a viitoarelor mame care nu se pot lasa de fumat.

„Am inceput prin a cere ajutorul grupurilor mai mari sau mai mici de mamici, am avut peste 600 de mesaje de la mamici. Unele au venit si au spus: da. Și mie mi s-a intamplat. Cele mai multe sunt de la nefumatoare, cele care sustin aceasta campanie, de la mamici care au reusit sa se lase de fumat”, afirma Ana Ivan, initiatoare campanie online anti-fumat.

Eva este una dintre invingatoare. Dupa sapte ani in care a fumat aproape un pachet de tigari zilnic, si-a dat seama cat de importanta este sanatatea ei si a copilului. „Cel mai greu a fost sa imi zic eu mie insami ca nu am nevoie de tigari, nici pentru nervi, nici pentru nimic. Asta a fost cel mai greu. Sa constientizez ca nu am nevoie de ele. Nu a fost usor deloc”, spune Eva Naghy. Este nevoie insa de o implicare la nivelul intregii societati. Sanatatea si viitorul copiilor depind de noi toti.