Anamaria Vasile

De ce conduc englezii pe partea stanga? Cu siguranta nu stiai asta

In India, Africa de Sud si Australia, foste colonii ale Angliei, precum si in Japonia si Thailanda se circula pe partea stanga.

Inca din cele mai vechi timpuri, europenii circulau pe partea stanga. In Franta aristrocatii mergeau pe partea stanga iar oamenii de rand pe partea dreapta, pentru a se putea face o diferentiere clara intre clasele sociale. Napoleon a dat ordin ca fiecare provincie cucerita sa isi schimbe directia traficului, ca in Hexagon, si sa circule pe partea dreapta.

Pana in 1922 si polonezii si italienii au circulat pe partea stanga, portughezii pana in 1928, spaniolii pana in 1924, ungurii i pana in 1941 iar suedezii pana in 1967. Anglia a fost singura tara mare care nu a adoptat acest obicei De asemenea si in Malta se circula pe partea stanga.

Au fost si tari care au trecut la condusul pe partea stanga, cum ar fi Samoa in 2009.

Conform statisticilor, in tarile in care se conduce pe partea stanga sunt mai putine accidente. Cercetatorii justifica acest lucru prin faptul ca din punct de vedere anatomic, omul este construit pentru a circula pe partea stanga, deoarece vederea periferica a ochiului drept este mult mai dezvoltata.

In prezent aproximativ 66 % din populatia mondiala conduce pe partea dreapta si numai 34 % pe partea stanga.