Anamaria Vasile

Traditii, superstitii si sfaturi babesti. Cum sa iti amutesti soacra

„A dat Dumnezeu boli, dar a dat si leacuri”, se exprima poporul in intelepciunea lui. Dar are o conceptie ciudata despre raportul care exista intre boala si leac. Mintea lui simplista a imaginat un fel de legatura intima, o corelatie mistica sau un fel de simpatie magica, nu numai intre suferintele lui trupesti si intre mijloacele lui de alinare a acestora, ci intre tot ce se atinge de traiul lui, de buna stare a gospodariei lui si intre lumea din afara, intre tot ce-l inconjoara sau intre toate actiunile lui.

Preotul, cand vine intr-o casa, trebuie sa sada, caci sed petitorii, sade norocul, sed clostile etc. Cel ce pune ouale la o closca trebuie sa se aseze jos, caci altfel nu va sta closca bine pe cuibar. De la masa trebuie sa se scoale toti deodata, ca sa iasa deodata puii. In Botosani, mama cand se scoala cloncaneste, iar copiii tipa ca puii. Femeia tot timpul nu se urneste de la masa, ca sa nu se urneasca clostile.

Cand coci ou in spuza, sa nu-l acoperi de tot, caci se inadusesc puii in gaoci. Cand scoti intai puii afara, ii scoti in poala si cu ochii inchisi, ca sa nu-i vada uliul sau cioara si, punandu-i in ograda, sa zici: „Cum nu vad eu amu, asa sa nu vada nici cioara puii”.

Cand semana grau mai intai, semanatorul arunca de trei ori samanta cu ochii inchisi, zicand: „asa sa nu vada pasarile graul, cum nu-l vad eu acuma”.

La aromani, „hotii au obiceiul sa treaca prin cimitir cu ochii inchisi si iau lut de pe morminte; din acest lut arunca pe casa unde vor sa fure, ca sa nu-i simta nimeni”. In Bucovina, ca sa-ti fie casa ferita de talhari, „sa mergi noaptea la mormant si sa iei tarana de trei ori de la mormant de barbat si sa zici: mortul nu se misca, mortul nu vede, mortul mana nu intinde, mortul nu umbla; asa sa nu vada talharii casa mea, asa mana sa nu intinda, asa sa nu vina, asa sa nu se miste”.

Se crede insa mai adesea ca talharii, spre a nu fi simtiti, merg la furat cu o mana de om sau de copil mort, alteori, numai cu degetul cel mic de la mort; cu acesta inconjoara casa de unde au de gand sa prade, si toti ai casei, oameni si caini, dorm ca mortii. Credinte aproape identice se regasesc la mai toate popoarele din Europa si din celelalte continente.

Carciumarii baga lipitori in vin, ca sa se lipeasca lumea de vin ca lipitorile. Totodata exista superstitia ca atunci cand ia mirele zestrea miresei acasa, mireasa sa puna in lada o papusa, ca sa fie mirele mut ca papusa. Mireasa da soacrei ca dar o camasa fara gura, ca sa n-aiba gura in casa.