Anamaria Vasile

Cel mai scump ardei iute din lume se cultiva si in tara noastra. Un kilogram costa o mica avere

Un soi exotic de ardei iute, Aji Charapita, considerat cel mai scump din lume, este cultivat in imediata apropiere a Timisoarei de Adrian Orza, fost viceprimar al municipiului si actual consilier local independent. Acesta, mare pasionat de agricultura bio, in special de ardei iuti, considera ca a dat lovitura cu acest soi.

Timisoreanul a reusit deja sa obtina primele rasaduri de ardei iuti din soiul Aji Charapita, care este cel mai scump ardei din lume. Conform siteurilor de specialitate, un kilogram de ardei iuti Aji Charapita se vinde cu preturi intre 11.000 si 25.000 de dolari.

„L-am primit de la o cunostinta de peste Ocean, o timisoreanca plecata de ceva ani in America si care stie despre pasiunea mea pentru soiuri vechi si ciudate. E prima data cand incerc. Am vazut ca au germinat foarte putine seminte, semn ca sunt valoroase”, spune Adrian Orza.

Acest soi de ardei provine din Peru, iar de abia de cativa ani au inceput sa fie cultivati si in Europa, insa cu mare dificultate, pentru ca se adapteaza foarte greu la alte conditii climaterice.

Ardeii Aji Charapita au forma unor boabe de mazare si, pe cat sunt de mici, pe atat sunt de iuti. Acest soi de ardei este foarte cautat de restaurantele de lux care il prefera sub forma de pudra de boia.

„Am inteles ca sunt unii cultivatori in Europa care livreaza in restaurante de lux pentru ca se cauta arome deosebite. Sunt si destul de iuti, dar se pare ca au o aroma deosbita”, mai spune Orza.

Pe langa Aji Charapita, Adrian Orza a reusit sa obtina rasaduri si de la un soi de ardei foarte rar. Timisoreanul cultiva in sera sa de la Sag, printre cele mai inedite soiuri de ardei iuti, si renumitul Carolina Reaper – ultimul campion mondial in domeniu -, considerat cel mai iute ardei din lume pe scara Scoville.