Anamaria Vasile

Este bine sa ierti pe cineva, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ramana pe drumul tau

Iertarea este complicata, dar plina de satisfactii. Uneori este uimitor cat de eficienta poate fi iertarea cuiva atunci cand vine vorba de vindecare si eliberare personala si, ironic, fiind iertat de cineva, de obicei are ca rezultat si sentimente de salvare sau de liniste.

Cu toate acestea, nu inseamna ca toata lumea merita sa fie iertata sau ca toata lumea ar trebui sa fie iertata.

Este trist ca a stii ca sa ierti si cand sa nu o faci nu este mai alb sau negru, dar cele mai multe lucruri din viata nu sunt; poate fi la fel de dificil sa stim cand sa acceptam o scuza de la cineva pe care il dispretuim decat sa iertam pe cineva pe care nu-l placem – mai ales atunci cand se pare ca celeilalte persoane nu ii pasa de iertarea noastra.

Indiferent daca iertarea te va ajuta sa te eliberezi de stres, anxietate sau orice alte emotii negative, atunci nu este nici o rusine sa te expui timpul si efortul pentru a incerca sa te vindeci.

Tratarea altora cu bunatate are in mod normal efecte pozitive si productive, iar aceasta notiune este si mai adevarata atunci cand cealalta persoana nu merita neaparat bunatatea ta. Totusi, este la fel de important sa stabilesti, sa mentii si sa impui limite in ceea ce priveste masura in care se dezvolta bunatatea si iertarea ta.

De obicei, niciodata nu este o idee buna sa dai cuiva trecere libera in inima ta imediat dupa ce au ranit-o in mod semnificativ. Mai degraba, dand pur si simplu cuiva o foaie curata si dandu-i ocazia sa-ti castige inapoi increderea in timp – sau nu – este un sfat prudent de urmat.

Cu toate acestea se spune ca este cu totul posibil sa ierti pe cineva fara sa-i dai un loc inapoi in viata ta deloc si de cele mai multe ori acesta este cel mai rational si mai util drum de urmat.

Din nou, mare parte din alegeri se rezuma pana la urma la incredere; daca stii ca nu vei avea incredere in cineva din nou, acceptarea lui inapoi in viata ta va avea doar efecte negative asupra ei – si a ta.
Cand te gandesti la iertare, este benefic sa te gandesti la ea ca la acceptarea greselilor care ti-au fost facute, eliberand aceste greseli si calmandu-ti inima.

Iartand pe cineva si apoi eliberandu-te de el in intregime nu te face rau, plin de ura sau razbunator; iertarea nu este o trecere libera, iar ea nu ar trebui sa te lase sa te simti prins sau presat.

Asa cum am mentionat, exista multe situatii, circumstante si scenarii in care iti va face rau numai sa pastrezi pe cineva in viata ta indiferent daca i-ai iertat complet sau nu. Tine minte ca iertarea ar trebui sa iti ofere forta, nu sa te faca mai slab; vindecarea sau intarirea poate fi lenta, dar ar trebui sa fie continua.

Si odata ce posezi puterea de a accepta pe deplin, de a vindeca si de a elibera – nu ezita sa o utilizezi daca simti ca ar trebui.