Anamaria Vasile

Sporturi indicate persoanelor supraponderale

Cand ai 15-20 de kilograme peste greutatea normala, este destul de usor sa intri intr-o anumita rutina si sa incepi sa gasesti tot felul de scuze pentru a nu tine o dieta echilibrata, de cursa lunga, sau a nu practica un sport in mod constant. Una dintre cele mai inradacinate scuze in randul persoanelor supraponderale este ca greutatea mare nu le permite sa faca miscare – complet fals!

Dimpotriva, oricine, oricate kilograme ar avea in plus, trebuie sa practice o forma sau alta de miscare. Fie ca ai cu 5 sau 50 de kilograme in plus, exista si pentru tine o varianta de a-ti pune corpul in miscare, trebuie doar sa primesti cele mai bune sfaturi din partea unui specialist. O greutate ce depaseste cu 20 de kilograme limitele normale nu este clasificata ca fiind obezitate, insa trebuie sa adopti un stil de viata sanatos si sa slabesti. Esenta unui stil sanatos de viata este simpla: alimentatie echilibrata si sport.

Nu te complace in a fi supraponderal! Procesul de slabire necesita o suita de investitii, de timp, de energie, chiar si de resurse materiale, iar a-ti schimba stilul de viata, dintr-unul excesiv intr-unul armonios, nu este deloc usor. Pare mult mai la indemana sa te complaci in situatia data si sa-ti spui: „Sunt gras, nu pot sa fac sport si cine ma place, ma place asa cum sunt!” In realitate, kilogramele in plus vin la pachet cu probleme de sanatate si o multime de alte neplaceri, asa ca este foarte bine sa te mobilizezi si sa demarezi un proces de slabire bine gandit si pe termen lung.

Poti incepe cu schimbari mici asupra stilului de viata si sa continui cu pasi din ce in ce mai mari. De exemplu, sa mergi pe jos doua statii de autobuz, in fiecare zi sau sa iesi seara la o plimbare de 30 de minute, in pas rapid, iar dupa doua saptamani sa te recompensezi cu un abonament la o sala de aerobic. Sa slabesti inseamna sa fii activ, nu sa stai intre patru pereti si sa te plangi ca nu ai conditia fizica necesara pentru a face sport!

Persoanele care se confrunta cu un exces ponderal semnificativ trebuie sa aleaga antrenamente simple si sigure. Pilates si BeamFIT reprezinta doua variante sigure pentru rezolvarea problemelor articulare si dobandirea rezistentei fizice la efort, apoi putand participa cu succes la ore cardio – de exemplu, Piloxing si TaeBo pentru incepatori. Sunt antrenamente cardio fara impact major asupra articulatiilor, asa ca ajuta in procesul de reducere a grasimii corporale si contribuie semnificativ la imbunatatirea circulatiei sistemului cardiovascular.

Descopera placerea de a face miscare si bucura-te de fiecare clipa pe care o petreci practicand un sport! Nici nu-ti va fi foarte greu, dupa ce te obisnuiesti un pic cu efortul, pentru ca sportul aduce buna-dispozitie si optimism. Intr-adevar, la inceput, cand vei rupe rutina de sedentarism si vei incepe sa faci miscare, ti se poate parea mai dificil – ca orice inceput! Insa, cu timpul, sportul creeaza dependenta, pentru ca iti infuzeaza organismul cu endorfine, hormoni ce reduc stresul si iti dau o stare de bine, asemanatoare celei pe care o ai dupa ce mananci ciocolata. Tot acest fenomen are o explicatie stiintifica, intrucat sportul, rasul si ciocolata sunt trei dintre cele mai importante surse de endorfine. Deci, fa sport cu zambetul pe buze pentru a te simti grozav!

Riscurile cele mai frecvente tin de accidentari la nivelul articulatiilor, mergand insa pana la pusee de hipertensiune cauzata de un efort fizic neadecvat rezistentei practicantului sau stari de greata din aceleasi cauze. In general, o persoana supraponderala care nu sufera de afectiuni grave de sanatate poate parcurge cu succes exercitiile recomandate. Practicarea sportului ar trebui sa fie o placere, de aceea este bine sa nu-ti suprasoliciti organismul, mai ales daca esti o persoana sedentara de multi ani. Niciun exces nu este bun, iar slabirea de durata se realizeaza lent si cu rabdare.

De asemenea, daca stii sau banuiesti ca ai probleme de sanatate, consulta medicul inainte de a incepe sa practici un sport in mod sustinut si nu alege niciodata un program foarte intens de la inceput, ci creste progresiv complexitatea si intensitatea exercitiilor, eventual impreuna cu un antrenor. Atunci cand ai multe kilograme in plus, evita jogging-ul, pentru ca iti suprasolicita articulatiile; daca totusi preferi sa faci sport in aer liber, incearca mers in pas rapid sau badminton, avand impact mai mic asupra incheieturilor tale si fiind mai putin solicitante.