Cunoscutul medic nutritionist Mihaela Bilic ne asigura ca putem manca linistiti carne de porc, sarmale, piftie, chiar si cateva feliute de slaninuta, atat timp cat suntem cumpatati. Ea desfiinteaza miturile legate de carnea de porc, spunand ca nu exista niciun argument pentru care aceasta nu ar trebui inclusa in alimentatia copiilor.
Carnea de porc, promovata intens in ultimii ani ca fiind nesanatoasa si considerata a sta la baza mai multor probleme de sanatate, ar fi, se pare, chiar mai sanatoasa decat alternativa recomandata pana acum de nutritionisti: carnea de vita sau de pasare.
Carnea de porc este preferabila celei de vita chiar si la varste foarte mici. Grasimea de porc este mai putin saturata si mai sanatoasa decat cea de vita.
„Porcul nu este un animal rumegator, ci monogastric, fiind 94% compatibil cu omul. Cum digera un copil carnea de porc nu o va digera pe cea de vita. Important este sa alegi o bucata slaba de porc.
De exemplu, muschiul de porc este mai slab decat orice bucata de carne de vita, iar muschiuletul este mai slab si decat pulpa de pui. Daca porcul este hranit corect si este crescut in aer liber, carnea lui are si omega 3”, spune dr. Mihaela Bilic.
„Se poate vedea cu ochiul liber ca grasimea de porc este bogata in acizi grasi mononesaturati similari cu uleiul de masline. Ganditi-va cum arata slaninuta, in ce fel este de frageda. In momentul in care o lasi la temperatura ambianta devine moale, exact ca uleiul de masline, cand sta pe masa e lichid, cand il pui la frigider precipita.
Ca si gust, slaninuta este placuta, poate fi mancata, pe cand seul de oaie, de exemplu, ori grasimea de vita este atat de gretoasa si de tare incat arata clar cat este de saturata. Nimeni nu poate manca o bucata de grasime de vita asa cum mancam o fasie de slaninuta”, a tinut sa mai adauge nutritionistul.
„Mancarea nu trebuie sa fie nici perfecta, nici ideala, nici excesiv de sanatoasa. Noi, oamenii, am fost lasati de natura sa impartim produsele in doua categorii: comestibile sau necomestibile. Alimentele ori sunt bune de mancat, comestibile, deci sanatoase, ori nu sunt comestibile, nu sunt sanatoase, nu le mancam. Intre acestea doua nu exista grade de comparatie.
A vrea noi sa inventam un aliment mai sanatos ca altul este de-a dreptul stupid. Dupa cum scrie in cartile de nutritie, doza face otrava. Daca ne propunem sa mancam excesiv de sanatos si mancam numai seminte de in, bineinteles ca ne vor face rau. Alimentatie sanatoasa inseamna moderatie ca si cantitate si diversitate. Deci, important este sa mancam putin din tot”, ne-a marturisit dr. Mihaela Bilic.