Nașterea prin operație de cezariană a devenit o obişnuinţă, în ultimii ani. Pentru medic este un scut de protecție împotriva acuzațiilor de malpraxis, iar viitoarea mamă scapă de durerile nașterii. Așa a ajuns România pe primul loc în Europa, cu cele mai multe nașteri prin cezariană, 40%.
Organizația Mondială a Sănătății spune că procentul ar trebui să scadă până la 15%, în timp ce Ministrul Sănătății atrage atenția că intervenţiile pot duce la infecţii, așa cum s-a întâmplat la maternitatea Giulești.
„În momentul în care am aflat că sunt însărcinată, evident am încercat să aflu cât mai multe lucruri despre asta, despre unde nasc mămicile, care a fost experienţa lor.
Spre surpinderea mea, deşi erau femei tinere care născuseră doar o dată şi erau sănătoase, foarte multe născuseră prin cezariană la stat sau la privat. În momentul acela am înţeles că ceva nu e în regulă în sistemul nostru medical”, afirmă Teodora Mincă, pacientă.
„Mămicile nu sunt informate, nu li se dau informaţii despre cum vor naşte, aşteaptă în săli de aşteptare fără ca naşterea să se fi declanşat, unde mai sunt încă 10 persoane la rând care aşteaptă să nască tot prin cezariană programată în săptămânile 38, 39 şi nu li se explică nimic”, adaugă Teodora Mincă, pacientă.
„Cele mai multe mame lasă lucrurile la voia întâmplării. Cam de 2 ani, încep să conștientizeze ce înseamnă o naștere”, spune Severina Paraschivescu, Comisia de moaşe Municipiul Bucureşti.
„A crescut numărul alarmant, în ultima vreme, şi datorită malpraxisului, teama de culpă medicală e foarte accentuată. Gândiţi-vă că în mâinile obstetricianului sunt 2 vieţi, nu una, şi mamă şi făt, şi atunci fiecare încearcă să ia măsuri încât să nu se ajungă acolo unde să fie acuzaţi de malpraxis.
Limita dintre o sarcină normală sau un travaliu normal şi unul cu risc este fin delimitată. Trebuie să ai cunoştinţe temeinice, ca să îţi dai seama când există riscul de a nu salva ori mama ori fătul, ori pe amândoi”, explică Severina Paraschivescu, Comisia de moaşe Municipiul Bucureşti.
„E mai comod să se facă cezariană la un număr mai mare de paciente. Naşterea naturală implică nişte riscuri, inclusiv de deces fetal sau matern şi fetal. Riscurile nu sunt imense, dar sunt .
Şi pacientelor le e frică şi medicii vor să se ferească. Ştiţi foarte bine , tot felul de scandaluri la televizor cu tot felul de medici care nu au făcut bine anumite treburi şi sunt o grămadă de procese de malpraxis şi ca atare toţi încercăm să trăim liniştiţi, să mergem acasă, să dormim, să ne ocupăm de familie”, spune Chadi Muheidli, medic primar obstetrică – ginecologie
„Această noțiune și atitudine de malpraxis influențează uneori defensiv practica medicală. Sigur că trebuie făcute o serie de reglementări, care să protejeze în egală măsură și medicul.
Dacă luăm să analizăm rațional o naștere vaginală din punct de vedere statistic are mai puține riscuri decât una normală. Se consideră că riscurile unei nașteri vaginale sunt de 16 ori mai mici decât ale unei cezariene”, atenționează Gheorghe Peltecu, medic primar maternitatea Filantropia.
„Viitoarelor mămici le e frică şi de complicaţii, dar şi de durere şi de faptul că se întâmplă în mijlocul nopţii când medicul curant poate să nu vină la spital şi e o chestie şi mai simplă ca să poţi să ai un fel de programare a naşterii.
De aici există şi noţiunea de cezariană la rece şi cezarienele la cald, atunci când vii la spital şi ai contracţii şi faci operaţia de cezariană din varii motive sau la rece, adică complet programată, fără contracţii”, adaugă Gheorghe Peltecu, medic primar maternitatea Filantropia.
„Medicul preferă cezariana pe care o programează oricând doreşte, când e convenabil în funcţie de concedii, sărbători legale. Chiar până la acest lucru se duc programările.
(De ce preferă medicii?) Eu cred că sunt foarte puţini medici, cred că gărzile lor sunt enorm de lungi dacă mă gândesc şi la situaţia lor şi atunci ii este foare greu sistemului nostru medical să facă faţă acestui proces care este de fapt fiziologic, este natural”, spune Teodora Mincă, pacientă.