Cu totii ne dorim sa prevenim alterarea alimentelor pe o perioada cat mai lunga de timp, iar de cele mai multe ori, congelarea e modul perfect de conservare. Chiar daca temperatura sub 0 grade Celsius previne cresterea numarului de bacterii, alimentele sufera modificari in timp.
Fie ca le cumperi gata congelate sau le ingheti de proaspete, iata cat timp poti pastra diferite categorii de produse, incat sa le consumi in siguranta. Probabil cel mai des congelat aliment este carnea. Aceasta poate fi pastrata, in functie de tipul ei, intre o luna si un an.
De exemplu, carnea cruda are o perioada mai lunga in care ramane nealterata. Carnea de porc poate fi tinuta la congelator maximum 6 luni, cea de vitel si miel pana la 9 luni, iar cea de curcan, pui sau vita, pana la 12 luni.
Pe de alta partea, carnea procesata, in mod surprinzator, poate fi congelata pentru mai putin timp. De exemplu, sunca, baconul, carnatii sau crenvurstii se pastreaza maximum 2 luni, carnea gatita se pastreaza cel mult 3 luni, mai putin in situatia in care e de pui, caz in care o poti pastra pana la 4 luni.
Pestele si fructele de mare
In ceea ce privesc pestele si fructele de mare, termenele sunt diferite. Este recomandat ca pestele sa fie pastrat pana la 6 luni in congelator, dar durata depinde de tipul de peste, potrivit retetepractice.ro. De exemplu, pestele slab, precum crapul, pastravul sau stiuca, poate fi pastrat timp de 6 luni, in timp ce pestele gras, precum somonul, tonul, macroul, poate fi pastrat doar 2-3 luni.
Pestele afumat poate ramane congelat doar 2 luni.
Fructele de mare, pe de alta parte, pot ramane congelate pentru mai mult timp. Homarii se mentin pentru 12 luni, racii pentru 10 luni, iar scoicile si midiile doar pentru 2-3 luni. Calamarul si crevetii se pot pastra pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni.