Anamaria Vasile

Cat de des e recomandat sa ne spalam parul

„De cate ori e bine sa ne spalam pe cap?” – o intrebare destul de frecvent dezbatuta, care nu pare sa aiba un raspuns concludent. Din fericire, medicii specialisti Curtis Schwartz si Janet Windisch au cateva raspunsuri referitor la aceasta problema de ingrijire personala, precum si la produsele pe care ar trebui sa le folosim sau nu, in functie de specificul parului.

Iata, asadar, cateva intrebari si raspunsuri in ceea ce priveste spalarea parului!
,,Cat de benefica este renuntarea la sampon sau la balsamul de par? Parul meu este gros si dificil de aranjat. Unii sustin ca folosirea samponului face mai mult rau decat bine parului…”

Janet Windisch, medic: Este o alegere personala, tocmai de aceea vorbim de ingrijire personala. Spre deosebirea de curatarea mainilor, care este obligatorie pentru a preveni raspandirea bolilor, spalatul parului este o chestiune legata de aspectul fizic si modul in care vrem sa ne simtim”.

Rolul samponului este de a elimina murdaria si mirosul neplacut al parului, insa este adevarat ca indeparteaza si uleiurile naturale secretate de scalp, care hidrateaza firul de par. De aceea, apelam la balsam, deoarece acesta rehidrateaza firul de par si il face usor de aranjat.

Pe de alta parte, Lynne Goldman, medic dermatolog si director al Boston Medical Center, explica de ce nu este bine sa ne spalam parul prea des: ,,Este un paradox, insa persoanele care isi spala parul prea des nu fac decat sa-l usuce si mai mult – in timpul spalarii se elimina si uleiurile naturale ale parului, astfel ca scalpul secreta si mai mult sebum”.

Iata cativa factori de luat in calcul in ceea ce priveste frecventa spalarilor

Textura parului. Parul cu fir gros (cu tendinta spre uscare) sau parul cret/ondulat produce mai putin sebum (secretia uleioasa eliminata de glandele sebacee), astfel ca o singura spalare pe saptamana este suficienta.

In schimb, persoanele cu parul fin au nevoie sa se spele mai des, de 2-3 ori pe saptamana.
Pielea si tipul de par. Daca parul si pielea ta se incadreaza in categoria ,,normale” (adica nu sunt grase, dar nici nu se usuca), cel mai probabil ai nevoie de una sau maximum doua spalari pe saptamana.
Coafarea parului.

In cazul in care obisnuiesti sa-ti incarci zilnic parul cu fixativ sau alte produse de fixare si definire, este foarte posibil ca parul tau sa se degradeze mai repede. In acest sens, este recomandat sa folosesti zi de zi un sampon bland, pentru a elimina resturile de produs cosmetic din par, dar si un balsam extrem de hidratant, pentru a preveni ruperea si uscarea firului de par.