Anamaria Vasile

De ce nu ar trebui sa usuci niciodata hainele pe calorifer? 3 lucruri pe care le faci iarna si care iti pot pune plamanii in pericol

Obiceiurile oamenilor se schimba in timpul iernii, iar unele dintre ele, desi par inofensive, pot da nastere unor probleme serioase de sanatate. Medicii atentioneaza ca exista 3 lucruri pe care o multime de persoane le fac iarna si care pot ajunge sa puna in pericol plamanii, printre ele fiind si uscarea hainelor pe calorifer.

Vremea capricioasa si frigul ii determina pe oameni sa isi indrepte atentia catre anumite lucruri care sa le ofere un plus de confort si o atmosfera calda in interiorul locuintei. Dupa ce au studiat obiceiurile oamenilor din timpul iernii, specialistii au ajuns la concluzia ca exista 3 lucruri care pot avea consecinte negative asupra sanatatii si care ar trebui evitate.

3 lucruri pe care le faci iarna si care iti pot pune plamanii in pericol

1. Uscarea hainelor pe calorifer
Pentru ca vremea nu este tocmai prietenoasa in timpul iernii, oamenii obisnuiesc sa usuce hainele pe calorifer. Acest lucru duce la cresterea umiditatii in interiorul locuintei, ceea ce permite dezvoltarea mucegaiului si a fungiilor. Persoanele care sufera de astm pot intampina neplaceri si chiar pot suferi crize puternice. In plus, exista riscul ca persoanele cu un sistem imunitar slabit sa dezvolte o boala numita aspergiloza, aceasta fiind o reactie declansata de ciuperca numita Aspegillus. Afectiunea se manifesta prin tuse, febra, oboseala cronica, scaderea in greutate si starea generala proasta.

In cazul in care hainele nu pot fi uscate afara, se recomanda uscarea acestora intr-un spatiu foarte bine ventilat.

2. Folosirea lumanarilor parfumate
Folosite pentru a obtine o atmosfera romantica, lumanarile parfumate nu sunt privite cu ochi buni de catre medici. Acestea elimina in aer compusi organici volatili care pot avea un impact negativ asupra sistemului respirator. Exista un risc ridicat in randul copiilor de a dezvolta astm bronsic, in timp ce in cazul adultilor pot sa apara boli de inima. Mai mult, pot sa apara inflamatii ale nasului, gatului, dificultati de respiratie, greata, iar in cazuri grave chiar o deteriorare a sistemului nervos central, potrivit dailymail.co.uk.

Atunci cand ard, lumanarile elibereaza in aer formaldehida, aceasta fiind asociata cu anumite tipuri de cancer.

3. Arderea lemnului
Semineul este elementul de decor care completeaza perfect atmosfera calda din interiorul locuintei. Medicii atrag atentia ca arderea lemnului poate cauza probleme de respiratie sau le poate agrava pe cele existente prin inflamarea cailor respiratorii.