Dovezile stiintifice pentru acest lucru sunt departe de a fi concludente, insa unele cercetari au aratat ca celulele imune masculine si feminine reactioneaza diferit la virusi. Un studiu recent efectuat pe soareci a starnit discutii puternice deoarece sugereaza ca genul masculin intr-adevar se loveste mai puternic de anumite boli si ca fiziologia, nu psihologia cum era crezut pana acum, poate fi vinovata pentru modul in care barbatii reactioneaza la durere.
Comportamentul si imunitatea soarecilor masculi adulti au prezentat mai multe simptome de boala decat femelele atunci cand au fost expusi la bacterii similare cu virusul de gripa. Barbatii au avut de asemenea mai multe fluctuatii ale temperaturii corporale, febra si semne de inflamatie si au necesitat mai mult timp pentru recuperare. Motivul pentru care acest lucru se intampla nu este complet inteles, dar o ipoteza sustine ca testosteronul si estrogenul afecteaza acesti receptori imunitari in moduri diferite, noteaza clicksanatate.ro.
O alta teorie, explicata in 2010 de catre cercetatorii de la Universitatea din Cambridge este ca barbatii au evoluat pentru a avea un sistem imunitar mai slab din cauza tendintei lor de de a se angaja in situatii mai riscante decat femeile.
In ceea ce priveste gripa, mai exista si alti factori care pot juca un rol important. Studiile arata ca barbatii au mai putin tendinta a se spala pe maini in mod regulat si cel putin in Statele Unite, nu merg la medic in mod regulat