Anamaria Vasile

Cum procedam cand copilul inghite un obiect

Corpii straini care pot patrunde la nivelul esofagului sunt: monede, cuie, ace, jucarii, nasturi, samburi, bucati de sticla, oase de peste. Un corp strain înghitit poate traversa esofagul, stomacul si traiectul intestinal fara complicatii, alteori se poate opri la nivelul esofagului sau la alte nivele digestive. Dupa înghitirea acestuia se poate produce un acces de tuse, iar fixarea corpului strain în esofag determina disfagie si durere retrosternala. Daca un corp strain mai voluminos se opreste la intrarea în esofag, se pot adauga unele simptome laringiene, ca dispneea, disfonia. Cand apar complicatii (perforatia esofagului), tabloul clinic este completat cu simptomatologia acestor complicatii.

Diagnosticul pozitiv de corp strain intraesofagian se pune pe baza anamnezei, a sindromului esofagian, a examenului radiologic si a examenului endoscopic. Cea mai mare parte a corpilor straini intraesofagieni ajung, în cele din urma, în stomac si de aici sunt evacuati odata cu tranzitul intestinal. Foarte rar si mai ales la sugari, patrunderea corpilor straini în esofag este urmata imediat de accidente respiratorii grave, prin obstructie compresiva laringo-traheala, secundar unei perforatii eso-pleuro-pulmonare. Sunt si situatii care se complica cu esofagite si periesofagite responsabile de complicatii septice.

Tratamentul ingestiei de corpi straini reprezinta o urgenta medico-chirurgicala. Daca eliminarea lor, pe cai fiziologice, nu s-a realizat, se procedeaza la extragerea lor cu ajutorul esofagoscopului sau prin interventie chirurgicala. Acesta din urma se recomanda numai în cazurile în care nu s-a reusit extragerea corpului pe cale endoscopica. Plagile si perforatiile esofagiene pot fi produse prin traumatisme interne (explorari instrumentale, corpi straini) sau externe, care sunt foarte rare, chiar accidentale, prin obiecte sau instrumente întepatoare sau taietoare sau operatorii, în caz de interventii chirurgicale pe tiroida sau în caz de traheostomie de urgenta.

Simptomatologia clinica a plagilor si perforatiilor esofagiene este variata în raport cu stadiul si forma leziunii. Daca plagile si perforatiile esofagului sunt în zona cervicala, apare o disfagie dureroasa, scurgere de saliva si alimente prin plaga, stare de soc. Daca perforatia intersecteaza si traheea, apare tusea, dispneea, cianoza. Complicatiile care pot aparea sunt: fistulele eso-pleurale sau eso-cutanate, bronhopneumonii, septicemie. Tratamentul reprezinta o urgenta medico-chirurgicala. Tratamentul medical se poate institui în cazul perforatiilor mici si consta în întreruperea alimentatiei naturale si asigurarea unei alimentatii parenterale complexe, dar si administrarea de antibiotice cu spectru larg de actiune. În cazul unei perforatii mari se recomanda interventie chirurgicala.