Anamaria Vasile

Care este singurul ulei de peste bun pentru sanatate

Un sfert dintre pensionarii americani iau suplimente de Omega 3 total ineficiente! Un studiu arata ca un singur ulei de peste chiar este de folos sanatatii, insa multi nu cunosc acest aspect. Studiul recent a descoperit ca doar un singur supliment alimentar de Omega 3 este cu adevarat eficient si poate reduce riscul bolilor cardiovasculare. Aproape 22% dintre americani cu varste peste 60 de ani isi iau pastila de Omega 3 zilnic, cu religiozitate. Insa la Conferinta americana a Inimii au fost prezentate rezultatele studiului care dovedesc ineficienta suplimentelor, cu exceptia unuia singur.

Se pare ca nu a fost dovedit faptul ca uleiul de peste scade numarul bolilor de inima sau de cancer, scrie DailyMail. Rezultate au inregistrat doar cei care luau tratament anti-colesterol si de prevenire a infarctului si a accidentului vascular cerebral. Studiul a descoperit ca Vascepa, un ulei de peste recomandat celor cu nivelul crescut de trigliceride a redus riscul de boli de inima cu 25%!

Uleiul de peste, denumit si acid gras Omega 3, se gaseste in somon, ton si alte tipuri de peste. Studiul efectuat de Brigham si Spitalul de Femei din Boston a analizat efectele suplimentului Vascepa, administrat in cazul a peste 8.000 de pacienti cu nivel ridicat de trigliceride.

Trigliceridele sunt grasimile din sange, iar un nivel ridicat creste riscul bolilor de inima. Cei mai intalniti pacienti sunt cei cu obezitate sau sindrom metabolic, adica un cumul de afectiuni precum hipertensiune arteriala, hiperglicemie, exces de grasime corporala depusa in jurul taliei si niveluri anormal de mari ale colesterolului sau ale trigliceridelor, care au loc in acelasi timp. Acest lucru creste riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral si diabet.

Cele mai multe dintre afectiunile sau tulburarile asociate cu sindromul metabolic nu au simptome, desi o circumferinta mare a taliei este un semn vizibil. Toti participantii la studiu erau deja sub tratament anti-colesterol. Jumatate dintre ei au primit cate o doza zilnica de 4 g Vascepa, jumatate au primit capsule clasice de ulei de peste. Dupa 5 ani, la sfarsitul perioadei de studiu, bilantul a fost urmatorul: 17% dintre cei care luau Vascepa au suferit o problema cardiaca (AVC, cheaguri, infarct) versus 22% din cealalta tabara a pacientilor.

Asta a dus la concluzia cercetatorilor ca Vascepa reduce riscul bolilor de inima cu 25%. Dupa statine, aceasta este urmatoarea descoperire de top. Ingrijoratoare sunt totusi efectele adverse. Multi pacienti care luau Vascepa au ajuns la spital cu puls oscilant. Doctorii spun ca este derutant, intrucat studiile anterioare au aratat ca uleiul de peste scade riscul de aritmie.