Anamaria Vasile

Adevarul despre halva si reactiile care se petrec in corp atunci cand o mananci

Halvaua se numara printre cele mai consumate alimente in perioadele de post religios, insa trebuie sa stii ca ea are un numarat foarte ridicat de calorii.

Termenul halva provine din limba araba (Halwa) si este folosit pentru a descrie doua tipuri de deserturi:

– pe baza de faina: acest tip de halva este usor gelatinoasa si este facuta din faina de cereale, de obicei gris. Ingredientele principale sunt uleiul, faina si zaharul.

– pe baza de unt si nuci: acest tip de halva este sfaramicioasa si, de obicei, este facuta din Tahini (pasta de susan) sau alte tipuri de grasimi, cum ar fi din seminte de floarea-soarelui. Ingredientele principale sunt untul de nuca si zaharul.

Halvaua poate fi, de asemenea, bazata pe numeroase alte ingrediente, inclusiv seminte de floarea-soarelui, nucifere diverse, fasole, linte si legume, cum ar fi morcovi, bostani, cartofi si dovleci.

Ce contine 100 g de halva:

– 15-18 grame de proteine

– 42-47 grame de glucide

– 35-40 grame de lipide

– 550-600 kilocalorii

– carbohidrati 48-50%

– minerale: zinc, fier, fosfor, calciu, potasiu

– acizi grasi nesaturati: acid oleic si lecitina

– polinesaturati: omega 6

Ce spun nutritionistii despre halva

Nutritionistii sustin ca halvaua are, pe de alta parte, si beneficii pentru sanatate. „Consumata rational, are efecte depurative, antioxidante, tonice si remineralizante. De altfel, un alt atu il are si in tulburarile de memorie, prin continutul crescut de lecitina. Pana la urma, foarte importanta e provenienta produsului si continutul in seminte de susan, dar recomandarea de baza este si ramane consumul limitat de halva zilnic. Excesul se poate transforma intr-o veritabila bomba calorica. Daca mananci halva goala pana la 30 grame pe zi, nu se depune, dar in combinatie cu painea, tot se depune”, precizeaza Dan Merisca.

Pentru a avea efecte benefice pentru organism, halvaua trebuie consumata in cantitati mici, maxim 30 de grame pe zi, deoarece dezavantajele sunt destule.