Anamaria Vasile

Cate linguri de cafea se pun la o ceasca? Bucurestiul a avut o cafenea inaintea Parisului

Cate linguri de cafea se pun la o ceasca? Cui nu-i place cafeaua la ibric? O cafea excelenta nu poate fi facuta de toata lumea. Cum iese cea mai buna cafeaua la ibric? Se pune apa in ibric (cate cesti de cafea se beau) si se adauga cafeaua, cate o lingurita plina-varf pentru fiecare ceasca, atunci cand apa fierbe.

Daca se fac mai multe cafele, se mai adauga o lingurita la fiecare 4 cesti de cafea. Cand incepe sa se umfle cafeaua si sa se formeze caimacul se lasa cafeaua in ibric pentru a i se decanta zatul. O alta metoda este punerea catorva stropi de apa rece in ibric, pentru ca zatul sa se separe de cafea.

La final, se adauga zaharul in fiecare ceasca, in functie de dorinta fiecaruia. O lingurita de zahar la o lingurita de cafea este rezultatul unei cafele moderate ca si dulceata. Cafeaua se savureaza calda, intrucat daca este lasata prea mult in ceasca, aceasta va involua.

Ce este cafeaua?
Cafeaua este o bautura de culoare neagra ce contine cafeina si care se obtine din boabe de cafea prajite si macinate. Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea, cu doua varietati mai importante: Coffea arabica si Coffea robusta (Coffea canephora). Conform isotriei, arborele de cafea isi are originile in Etiopia de unde a fost adusa in lumea araba.

In urma cu sute de ani, cafeaua era considerata aliment si nu bautura, iar boabele se consumau crude. De obicei, membrii triburilor mancau cafea pentru a avea energie in luptele cu rivalii. Din Orientul Mijlociu cafeaua s-a raspandit in India, Indonezia si America, dar si in Italia.

Bucuresti, inaintea Parisului si Vienei
La Bucuresti, prima cafenea s-a deschis in anul 1667 si se numea „cahvenea”. Afacerea ii apartinea unui fost ienicer, Kara Hamie. Prima cafenea din Paris s-a deschis in 1672, iar in Viena in anul 1683.