Anamaria Vasile

Ce semnale trimite organismul cand tensiunea e prea mare sau prea mica si care sunt recomandarile medicilor

Tensiunea arteriala. In timp ce o tensiune arteriala scazuta nu cauzeaza probleme grave de sanatate, hipertensiunea poate provoca accident vascular cerebral sau infarct.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, valoarea optima a tensiunii arteriale este 12 / 8. Daca tensiunea coboara sub 9 / 6 este considerata hipotensiune iar daca trece de 14 / 9 este considerata hipertensiune. Totodata, nu exista diferente intre barbati si femei in ceea ce priveste valorile normale ale tensiunii arteriale.

Simptome hipotensiune

Cele mai frecvente semne ale hipotensiunii sunt ametelile, tulburarile de echilibru, transpiratiile, senzatia de lesin sau lesinul. In mod normal, sportivii, nefumatorii, femeile mai slabe au tensiune arteriala mai mica. „Cei care au hipotensiune au un risc mai mic de boli de inima sau de rinchi, accidente vasculare, insa pot suferi traumatisme in timpul lesinului”, subliniaza medicul cardiolog Florin Mitu.

De regula, tensiunea arteriala scazuta, mai ales la o persoana tanara si sanatoasa, nu este un motiv de panica, dar cauza trebuie lamurita. De regula, tensiunea scade in caz de deshidratare, boli cardiace (bradicardie – batai rare ale inimii, tahicardie – batai frecvente ale inimii), boli severe (soc anafilactic, septicemie, pancreatita), pe sistem nervos.

Recomandarile medicilor:

– beti 2-3 litri de lichide pe zi

– consumati alimente cu un continut mai mare de sare

– evitati alcoolul si grasimile

– nu faceti exces de cafea (limitati-va la o cafea dimineata)

– mancati 4-5 portii de cruditati, care refac pierderile de apa

Simptome hipertensiune

Hipertensiunea arteriala este mai raspandita decat hipotensiunea. „Principalele simptome sunt durerile de cap, ametelile, zgomotele in urechi, durerile in piept, sangerarile nazale. Complicatiile includ ateroscleroza (blocarea vaselor de sange), cardiopatia ischemica, insuficienta renala, infarctul, accidentul vascular (de patru ori mai frecvent la hipertensivi)”, atrage atentia dr. Aurelia Constantin, medic internist.

Un risc foarte mare de accident vascular au pacientii hipertensivi obezi, sedentari, fumatori, alcoolici, cu valori crescute ale colesterolului si cei care au un istoric familial de hipertensiune sau de boli de inima.

Medicii recomanda:

– sa evitati caldura (valabil si pentru hipotensiune) si efortul fizic

– sa evitati sarea de bucatarie (atentie la mezeluri si conserve) si sa o inlocuiti cu cea medicinala (100% potasiu)

– sa evitati alcoolul, cafeaua si fumatul

– sa mergeti regulat la medic pentru verificarea tensiunii

– sa evitati stresul.