Otita externa este o inflamatie congestiva sau supurata, acuta sau cronica, a pielii conductului auditiv extern, provocata de scurgeri auriculare, de iritatiile produse prin scarpinatul in urechi cu diferite obiecte tari (chibrit, scobitori, agrafe), care provoaca eczeme, sau de patrunderea unor corpi straini sau a unor substante iritante.
Se manifesta prin mancarimi intense in ureche, senzatie de caldura si dureri acute, accentuate prin miscarile de la mestecat si cu o secretie cremoasa galben-maronie. Otita medie este o inflamatie acuta sau cronica a casei timpanului, cauzata de infectiile cu streptococi si stafilococi, proveniti frecvent din nas si gat. Declansarea bolii se coreleaza cu prezenta vegetatiilor adenoide (polipi, amigdalite), a deviatiei septului nazal si a hipertrofierii unei corzi de cornet.
Bolnavul are auzul scazut, senzatie de infundare, zgomote in urechi (vajaieli) si dureri acute. Evolutia bolii poate fi spre vindecare dar si spre cronicizare, cu supurare (puroi) si surditate prin scleroza. in otita cronica apar dureri de cap cu caracter pulsatil, cu iradieri in ceafa, crestetul capului si dinti, cu complicatii pana la paralizie faciala si abces cerebral.
Bolnavul are febra mare (39-400C), cu frisoane, scaderea auzului, dureri in urechi (mai ales noaptea), scurgeri purulente, treptat urat mirositoare, ameteli, vertij, insomnie, lipsa poftei de mancare. Dupa putin timp (ore sau zile), timpanul se perforeaza, iar puroiul adunat in casa timpanului se evacueaza, lasand o pata pe perna bolnavului.
In cazul unei evolutii favorabile, durerea scade, febra descreste iar dupa 2-3 saptamani, timpanul se inchide, iar auzul revine, treptat, la normal. Daca apar complicatii, infectia se propaga la mastoida, labirint sau meninge, dand boli grave (mastoidita, labirintita, encefalita si meningita la creier). Se propune o cura bogata in sucuri, cruditati, cereale, legume si fructe precum si suc de orz verde (cate 50 ml de 3 ori pe zi), cu suplimentarea vitaminei B.
Bolnavul de otita va sta in repaus la pat, intr-o incapere bine incalzita si cu aer umidificat. Va fi legat la cap, peste urechi, sau va tine, pe ureche, un saculet cald, plin cu malai, sare sau nisip. in sezonul rece, nu va iesi afara cu capul descoperit deoarece pot sa apara complicatii (otita supurata si chiar surditate). Prin tratament se urmareste desfundarea nasului si combaterea infectiilor din nas, gat si urechi prin instilatii nazale, de 3-4 ori pe zi, cu cate 5-6 picaturi cu substante antiseptice, sedative, tonice si vitaminice.
Curatirea urechii se face prin spalaturi, repetate de cateva ori pe zi, cu solutii de acid boric (1 %), alcool boricat (4 %), apa oxigenata, borat de sodiu (3 %). Dupa uscare, se pulverizeaza in urechi un praf de acid boric iodat (1 %). Nu introduceti sapun in canalul auditiv. La toaleta urechii cu apa si sapun trebuie spalat numai pavilionul, fara a introduce sapun si in canalul auditiv.
Aici exista un covor de cili miscatori care fac curatenia in urechea interna, iar sapunul poate distruge acesti cili. in plus, in clabucul de sapun se pot dezvolta unele ciuperci sau bacterii. Cand intra apa in urechi, nu se introduce degetul, pentru a face vid, intrucat este posibila perforarea timpanului.
Sunt eficiente baile alternative (calde-reci) la picioare si dusuri scotiene alternative (calde-reci), de 2 ori pe zi. Urmeaza o cataplasma cu lut si ceapa rasa sau cu carbune vegetal aplicat, de 2 ori pe zi, pe ureche si pe gat. Pentru combaterea otitelor seroase si supurande se vor scoate polipii care impiedica aerisirea urechii.