Anamaria Vasile

Momentul din zi in care te-ai ranit sau operat dicteaza cat de repede te vei vindeca

Ne gandim adesea ca, in timpul somnului, toate rezervele organismului se refac, ca acesta este un moment vital care ne reincarca. Este, dar nu din toate punctele de vedere sau nu in felul in care ne imaginam.

O cercetare recenta arata ca, atunci cand vine vorba de vindecarea ranilor, tesuturile se refac mult mai repede, mai eficient, daca organismul a suferit in timpul zilei, arata ziare.com, care citeaza Science Alert. Cu alte cuvinte, daca ne-am ranit ziua, atunci ne vom reface mult mai repede, cu o viteza cu circa 60% mai mare decat daca ne-am ranit noaptea.

Mecanismul nu e inca pe deplin inteles, insa are legatura cu ceasul nostru biologic. In cadrul unui experiment realizat pe cobai de catre cercetatorii de la Universitatea Cambridge, s-a observat ca leziunile suferite ziua s-au vindecat mult mai repede decat cele facute intentionat de cercetatori noaptea. De exemplu, arsurile suferite noaptea (intre orele 20:00 – 8:00) s-au vindecat in 28 de zile, in timp ce cele aparute in intervalul orar 8:00 – 20:00 doar in 17 zile.

Insa oamenii de stiinta au mai observat ceva interesant: daca organismul e pacalit ca e zi – ca, de exemplu, prin aprinderea luminii noaptea si ducerea cobailor la intuneric, din cand in cand, in timpul zilei – atunci rana se va vindeca mai repede. Acest proces se poate obtine si prin folosirea unor medicamente care sa inverseze ritmul biologic, au mai descoperit oamenii de stiinta, in experimentele realizate in laborator. Rezultatul studiului este important pentru programarea operatiilor, de exemplu, astfel incat vindecarea sa aiba loc in timp cat mai scurt, se arata intr-un raport publicat de Science Translational Medicine.