Anamaria Vasile

Trasaturi de personalitate care se mostenesc de la parinti

Infidelitatea, anxietatea si dependenta de aprobarea unei alte persoane sunt doar cateva din trasaturile de personalitate pe care copiii le mostenesc de la parinti. Un psiholog explica modul ian care acestea se pot manifesta in viata viitorului adult. „Gemenii identici separati la nastere si crescuti de parinti diferiti manifesta fara indoiala aceleasi idiosincrazii“, spune psihologul Perpetua Neo. De asemenea, stim ca, in general, copiii au tendinta de a prelua din obiceiurile parintilor, scrie bustle.com. Psihologul explica trasaturile de personalitate care se mostenesc din familie si cum se manifesta acestea in viata de adult.

Predispozitia la infidelitate Orice persoana poate sa-si insele partenerul, iar motivul sa nu aiba nimic de-a face cu genetica. Dar, in unele cazuri, genetica poate juca un rol important. „Predispozitia spre infidelitate ar putea fi strans legata de genetica si cantitatea de estrogen secretata de organism, spune psihologul Perpetua Neo. Totodata, specialistul afirma ca infidelitatea se invata in familie. „Ca adulti, avem tendinta de a recrea viata de familie vazuta in copilarie. Prin urmare, daca unul dintre parinti a fost infidel, este foarte probabil ca viitorul adult sa repete acest comportament.

Dependenta de o alta persoana Nevoia de a depinde de o alta persoana poate fi mostenita genetic, spune specialistul. Dependenta se transmite mai ales atunci cand modelul este invatat de la unul dintre parinti, care nu este dispus sa lucreze pentru a schimba acest tipar. Intr-o astfel de situatie, cu siguranta viitorul adult va avea nevoie sa fie in permanenta sustinut si validat de o alta persoana.

Anxietatea Daca sunteti o persoana nevrotica si / sau anxioasa, una din cauze poate fi chiar mostenirea genetica. „Exista dovezi clare ca genetica influenteaza trasaturile de caracter ale celor cinci mari tipuri de personalitate (deschidere, constiinciozitate, extraversiune, agreabilitate si neuroticism), care, la randul lor, influenteaza comportamentele si rezultatele in viata“, spune psihologul. In acest fel se formeaza un ciclu in care genele noastre ne predispun la un anumit tipar de comportament si, prin urmare, la un anumit nivel de stres.

ADHD Exista o predispozitie genetica ridicata atunci cand vorbim despre simptomele si comportamentele ADHD (tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie). „Daca unul dintre parinti sau o alta ruda apropiata sufera de acest sindrom, copilul poate fi predispus sa dezvolte sindromul.