Anamaria Vasile

De ce femeile plang mai usor

Se considera ca femeile sunt de doua ori mai vulnerabile la depresie decat barbatii, iar depresiile sunt mai intense de cinci ori toamna decat in celelalte anotimpuri. Sindromul premenstrual, menopauza, perioada post-natala, sunt echivalentele depresiilor prin definitie. Lacrimile provocate de scenele dramatice de la televizor apar deoarece demonstratia vizuala a emotiilor impresioneaza mai mult femeile decat barbatii. Ana, 31 ani, confirma: „ Este evident: iubitul meu nu plange niciodata, decat intr-o situatie foarte grava. Spre deosebire de mine, fie ca sunt obosita, fie ca ceva nu merge bine, incep sa plang. Nu ma pot stapani si nu ma opresc decat atunci cand ma simt mai bine”. Voi de asemenea plangeti usor? Nu va fie jena, e normal.

Inainte de toate, parametrul cultural joaca un rol important. In Occident, in secolele XIX si XX, barbatul trebuia sa fie viril, puternic, de neatins si, mai presus de toate, sa nu arate adversarului emotiile. Interesant este ca, din contra, in Antichitate, in epoca Medievala si in epoca Renasterii, barbatii plangeau enorm fara a se simti lezati in propria virilitate. Verdict: lacrimile nu sunt proprii femeilor, ci speciei umane. Barbatii nu plang acum pentru ca in cultura noastra nu este o exprimare acceptata. Represia lacrimilor este dobandita. Altfel spus, generatiile de parinti ii invata pe copii „ Nu plange! Un barbat adevarat nu plange niciodata”.

Factorul cultural nu explica complet prezenta lacrimilor. Trebuie luata in considerare si problema hormonala. „Este adevarat ca plang foarte usor, si am observat ca aceste crize apar cu cateva zile inainte de menstruatie. Este suficienta o remarca rautacioasa si izbucnesc in lacrimi! Am incercat sa ma controlez, dar nu ma pot opri”, spune Gabriela, 28 ani.

La femeile cu sindrom premenstrual, aceasta perioada poate prezenta asemanari cu depresia: fragilitate, oboseala, iritabilitate, tristete, somnolenta, bulimie zaharata, agresiviate etc. Femeile insarcinate constata o legatura evidenta intre lacrimi si venirea bebelusului : „Nu am obiceiul sa plang din orice dar cand eram insarcinata plangeam tot timpul! La cinema, cand citeam, cand ascultam muzica, si chiar in fata televizorului! Devenisem ultrasensibila”, spune Ioana, 35 ani. In concluzie, schimbarile hormonale ne pot face mai sensibile decat in mod obisnuit.

Izbucniti in lacrimi la cea mai mica contrazicere? E normal! Lacrimile ne pot face bine. Ele joaca un rol purificator. Este un mod de a ne relaxa, de a elibera tensiunile acumulate. Specialistii cred ca plansul faciliteaza secretiile de endorfine, adesea numite „hormoni de fericire”, de unde aceasta senzatie de relaxare. Efectul este evident pentru Carmen, 27 ani: „Adesea, cand nu ma simt bine, cand am, de exemplu, probleme la serviciu sau cand ma cert cu iubitul meu, lacrimile imi curg instantaneu. Este ca si cum elimin toata supararea care s-a acumulat in mine. Dupa ce plang ma simt mai bine”. In acest sens, a plange echivaleaza cu a rade. Totodata, spunem „dupa ras vine si plans”, ceea ce se observa adesea la copiii mici : ei rad, rad si apoi fara motiv incep sa planga. Pentru ei exista o continuitate intre ras si lacrimi. Absenta lacrimilor e un semn de alarma : marii depresivi nu prea plang. Privati de emotie, ei sunt incapabili de a se proteja in viitor si sunt indiferenti la restul lumii nestiind sa planga. In acest sens, lacrimile sunt un semn bun de sanatate.

Un semn universal: Lacrimile sunt un mod de comunicare. Femeile comunica mai bine decat barbatii. De ce? Deoarece ele nu se sfiesc sa-?i arate emotiile, pe cand barbatii se straduiesc sa fie stapani ai gestului. Barbatii actioneaza, femeile comunica. Aceasta functie de comunicare este foarte importanta pentru ca ea permite sa dea un semnal universal care sa fie captat de toata lumea. Plangem de fericire, de tristete. Este un semnal para-verbal la fel de arhaic ca surasul. Surasul si lacrimile sunt in mod egal pline de subtilitate si apartin limbajului

Lacrimile sunt o alternativa la violenta: Ce e mai emotionant decat o femeie plansa, pierduta, cautand consolare si alinare? Totodata, lacrimile si realizarea unei dorinte sunt adesea puse in opozitie spunand clar barbatului ce are de facut. Lacrimile sunt o alternativa la violenta. Nu e nimic mai dezarmant pentru o persoana violenta decat sa aiba in fata pe cineva care plange. In acest sens, lacrimile au un rol anti-violenta important.

Intre emotie si anatomie: Din punct de vedere pur mecanic si psihologic, lacrimile sunt secretii produse de glandele lacrimale pentru a proteja ochii impotriva agresiunilor exterioare. Cand avem un fir de praf in ochi glandele se activeaza si „vaneaza” intrusul cu un „jet” de apa. Aceleasi glande actioneaza la stimularea unui nerv cranian care transmite emotiile noastre. Rasul, tusea, cascatul, starile de voma fac ochii sa lacrimeze. Acelasi lucru se intampla la o lumina puternica, un soc sau chiar la adierea vantului. Lacrimile ne spun cat de obositi suntem, cat de curat este aerul, ne exprima emotiile. Ele sunt semnul sanatatii psihice si fizice.