Anamaria Vasile

Ce facem cand incisivii copiilor cresc stramb

Cresterea copiilor este o perioada plina atat cu bucurii, dar si cu provocari. Aproape orice problema in dezvoltarea celor mici este perceputa ca fiind un semnal de alarma de catre parinti, care devin cu ingrijorati in ceea ce priveste sanatatea si bunastarea copilului lor. Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care parintii o pun este „De ce ies stramb dintii copilului meu?”, iar raspunsul potrivit poate fi primit in urma unei vizite la medicul ortodont. In continuare, doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodontie, explica metodele prin care pot fi tratate probleme precum dintii permanenti care au crescut stramb la copil sau maxilar sau mandibula cu o pozitie neobisnuita.

Ca si dintii de lapte, de obicei, primii incisivi care ies, in jurul varstei de 7 ani, sunt cei inferiori. In cazurile in care acestia isi fac aparitia in spatele dintilor de lapte si sunt strambi, dar au suficient loc pe arcada, de cele mai multe ori limba ii impinge catre locul lor si ii aliniaza, dupa ce se realizeaza extractia dintilor de lapte, cu anestezie, in cabinetul stomatologic. In cazurile in care maxilarul este prea mic, incisivii strambi nu vor avea nici o sansa de a se alinia singuri, iar urmatorii dinti permanenti care vor erupe vor agrava situatia deoarece sunt mai mari decat dintii de lapte, iar inghesuirea va deveni din ce in ce mai mare.

Incisivii superiori pot iesi si ei stramb. Rareori se aliniaza de la sine, de cele mai multe ori fiind necesara purtarea unui aparat dentar. Acesta este indicat si in situatia in care ies drepti, dar mult mai in fata decat cei inferiori sau, dimpotriva, in spatele lor. Acest tip de muscatura, numita ocluzie inversa, este extrem de daunatoare si mult mai greu de corectat la varste mai mari. Unii dintre parinti considera ca este necesar sa extraga inca un dinte de lapte vecin incisivului iesit stramb, pentru a-i face loc. Acest lucru este gresit, deoarece dintele de lapte respectiv pastreaza, macar partial, spatiul pentru dintele permanent care il va inlocui, iar daca un alt dinte ii va ocupa locul, acesta fie se va bloca in os, fie va iesi mult mai greu, foarte stramb.

Medicul specialist ne explica metodele prin care pot fi tratate probleme precum dintii permanenti care au crescut stramb la copil. De aceea, inca de la varsta de 7 ani este necesar un control ortodontic in cadrul caruia specialistul sa evalueze corect situatia si sa inceapa tratamentul de largire a maxilarelor si indreptare a dintilor cu ajutorul aparatului dentar mobil. Este mult mai usor sa favorizezi eruptia corecta a dintilor prin crearea de spatiu, decat sa indrepti niste dinti iesiti strambi.

Asadar, dragi parinti, indiferent de situatia in care se afla copilul dumneavoastra, un control stomatologic care are loc de indata ce incep sa se schimbe dintii poate aduce numai beneficii: daca nu un tratament precoce cu rezultate mai bune si costuri mai reduse, macar sfaturi utile pentru ingrijirea dentara a celui mic.