Anamaria Vasile

Afectiuni ale copilului, cu simptome identice

Febra, dureri abdominale, tuse, varsaturi, cefalee (dureri de cap) sau leziuni eruptive la nivelul pielii sunt simptome pentru care parintii sunt sfatuiti sa apeleze la sfatul medicului pediatru. Acesta poate stabili diagnosticul corect si tratamentul adecvat. Astfel, vindecarea copilului este grabita, evitandu-se complicatiile care pot aparea în lipsa tratamentului potrivit sau în urma unuia necorespunzator. Simptome identice afectiuni diferiteExista foarte multe afectiuni care pot avea manifestari similare, dar tratamente diferite:

Febra mai mare de 38ºC este un simptom frecvent întalnit la copii si poate aparea atat în infectii virale, cat si în cele bacteriene. Medicul pediatru indica metodele de scadere a febrei la îndemana tuturor parintilor: antipiretice supozitoare sau sirop, împachetari hipotermizante, suplimentarea lichidelor, îmbracaminte sumara, bai în care temperatura apei este cu 2ºC mai mica decat temperatura corporala. În cazul infectiilor virale, administrarea antibioticului nu are niciun efect, în timp ce în infectiile bacteriene, antibioticul este absolut necesar.

În multe cazuri, infectiile tractului respirator asociate cu nas înfundat, nas care curge sau tuse, pot fi confundate usor cu alergiile respiratorii si doar medicul poate stabili diagnosticul corect în urma investigatiilor specifice.

Varsaturile copilului atat de alarmante pentru parinti pot aparea din cauza mancarii, a refluxului gastro-esofagian sau a infectiilor. Este foarte importanta varsta copilului: la un sugar cu febra 39-400C varsaturile si scaunele apoase pot indica cel mai probabil o infectie cu Rotavirus.

Durerile abdominale frecvente la copii pot fi din cauza parazitozelor, apendicitei, infectiilor tractului urinar, gastritelor, bolilor hematologice sau pot indica unele probleme psihologice (depresie, tulburarea relatiei mama-copil). Cefaleea poate aparea în cazul infectiilor virale, a tulburarilor de vedere sau în afectiunile neurologice. Eruptiile la nivelul pielii pot fi din cauza infectiilor, a alergiilor sau pot indica afectiuni dermatologice. Daca se asociaza cu febra, cefalee, stare generala alterata, dureri abdominale, poate fi vorba de o boala infecto-contagioasa care sa impuna izolarea copilului.