Anamaria Vasile

Angajatii din Romania au parte de vesti fantastice! Cate zile libere vor avea de Craciun si Revelion

Zile libere de Craciun 2018 si Revelion 2019. Pana la Craciun 2018 si Revelion 2018, mai avem o minivacanta de trei zile. Zile libere de Craciun 2018 si Revelion 2019. Mini-vacanta de Sf. Andrei si 1 Decembrie In 30 noiembrie, odata cu ziua Sfantului Andrei, se da startul sarbatorilor de iarna, dar cele mai asteptate sunt zilele libere de Craciun 2018 si de Revelion.

Daca vreti sa va faceti planurile deja, iata care vor fi zilele libere de sarbatori in Romania. Dupa minivacanta de 1 Decembrie, ce cuprinde si Sfantul Andrei, una dintre cele mai importante sarbatori ale romanilor, ne pregatim pentru cateva zile libere de Craciun 2018 si de Revelion. Iata care vor fi anul acesta zilele libere de sarbatori.

Zilele libere de sarbatori De Sfantul Andrei, romanii au o zi libera, asa cum este stabilit inca din 2012 in Codul Muncii. Sarbatoarea, care marcheaza si inceputul sezonului de iarna, este una foarte importanta pentru tara noastra, Apostolul fiind ocrotitorul Romaniei. Despre acesta se spune ca ar fi fost primul discipol al lui Iisus, „Cel dintai chemat”, si printre primii patru dintre apostolii preferati, alaturi de Petru, Ioan si Iacob.

Dupa Inaltarea lui Iisus, Apostolul a propovaduit Evanghelia in lume. A fost rastignit pe cruce in forma de X, intr-o zi de 20 noiembrie, in orasul peloponesian Patras, langa Corint. Urmatoarea zi libera din calendarul sarbatorilor legale este chiar de 1 Decembrie, cand sarbatorim Ziua Nationala a Romaniei. Pentru ca cele doua evenimente se succed, de vineri pana duminica, 30 noiembrie – 2 decembrie, vom avea parte de o minivacanta.

Zile libere de Craciun 2018
In acest an, Craciunul pica intr-o zi de marti.

Zilele libere legale de Craciun 2018 sunt 25 si 26 decembrie. Acestea vor cadea chiar la inceputul ultimei saptamani din an, marti si miercuri. Insa daca se mai acorda o zi libera de la stat (luni), am putea avea o mini-vacanta de 5 zile.

Zile libere de Revelion 2019
Urmeaza cele doua zile nelucratoare de Revelion, 1 si 2 ianuarie, care deschid calendarul sarbatorilor legale din 2019. Situatia este similara, daca se mai acorda o zi libera, urmeaza sa mai avem o minivacata de Revelion 2019. Cu toate ca nu este niciun anunt oficial legat de acest aspect, este posibil ca zilele de 24 si 31 decembrie sa fie si ele libere, asa cum s-a intamplat in anii trecuti, atunci cand faceau punte intre zilele libere si weekend-uri. Asadar, daca acest lucru se va intampla, romanii se vor bucura de cinci zile libere, atat la Craciun 2018, cat si de Revelion.

Cum sunt recompensati romanii care lucreaza in zilele libere
Pentru salariatii a caror activitate nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, cum ar fi unitatiile sanitare sau cele de alimentatie publica, angajatorul este obligat sa compenseze cu zile libere in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Zile libere 2019. Calendarul sarbatorilor legale in 2019:
1 ianuarie (marti) – Anul Nou
2 ianuarie (miercuri)
24 ianuarie (joi) – Ziua Unirii Principatelor Romaniei sau Mica Unire
26 aprilie (vineri) -Vinerea Mare
28 aprilie (duminica) – Pastele

29 aprilie (luni) – A doua zi de Paste
1 mai (miercuri) – Ziua Muncii
1 iunie (sambata) – Ziua Copilului
16 iunie (duminica) – Rusalii

17 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii
15 august (joi) – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (sambata) – Sfantul Andrei
1 decembrie (duminica) – Marea Unire
25 decembrie (miercuri) – Craciun
26 decembrie (joi) – Craciun

Poate ca nu stiai, dar alte tari ale Uniunii Europene au chiar si 17 sau 18 zile libere pe an ( Belgia, Lituania si Cipru), asa ca Romania va trebui sa ajunga la acest nivel, in curand. Din pacate, exista si vesti mai putin bune. Cinci dintre sarbatorile legale din 2019 vor pica in timpul weekend-ului, adica o treime dintre acestea.