1. Vrei sa afli daca cineva te place?
Alege un cuvant dintre cele spuse de interlocutor si de fiecare data cand foloseste cuvantul respectiv sau sinonime, da din cap si zambeste. Daca te place, vei observ ca va folosi cuvantul respectiv mai des.
2. Vrei ca oamenii sa te ia in serios?
De fiecare data cand explici ceva, spune ca tatal tau ti-a povestit asta. Oamenii tind sa ia in serios sfaturile venite de la parinti.
3. Vrei ca interlocutorii sa fie de acord cu tine?
Da din cap in timp ce vorbesti. Acest gest se traduce prin “tot ceea ce spun este adevarat”. In plus, urmand tiparul de comportament social, oamenii din jur tind sa aprobe si ei, folosind acelasi gest.
4. Daca vrei sa iti faci loc prin multime, privese drept in fata, in directia in care te indrepti.
Vei vedea ca oamenii te vor ocoli. Explicatia este simpla. In locuri aglomerate, tindem sa ii privim pe ceilalti in ochi, pentru a sti incotro se indreapta si o luam in directia opusa, pentru a nu ne ciocni.
5. Daca un cantec ti-a ramas in minte o zi intreaga, incearca sa iti amintesti finalul.
Potrivit efectului Zeigarnik, creierul incearca din nou si din nou sa isi aminteasca lucrurile lasate neterminate.
6. Vrei sa iti convingi copilul sa manance legume?
Intreaba-l daca vrea doua linguri sau cinci linguri in loc sa il intrebi daca vrea sa manance salata sau legumele la gratar. Ii vei da impresia ca el a luat decizia si va face exact ceea ce vrei.
7. Ai impresia ca te priveste cineva?
Casca si priveste in jur. Daca intr-adevar era cineva cu ochii pe tine, va casca si el, fiindca este contagios.
8. Vrei sa stii care iti sunt prietenii?
Ei bine, incearca sa ii dai cuiva sa tina un obiect in timp ce ii vorbesti. Majoritatea prietenilor nici macar nu vor observa va le-ai dat ceva, in timp ce oamenii mai putin apropiati vor deveni usor confuzi.
9. Daca vrei sa te faci placut, ia ceea ce ai auzit, parafrazeaza si spune-o din nou.
Persoana care iti vorbeste va avea senzatia ca esti un bun ascultator. Nu exagera, inda.
10. Daca vrei sa ceri ajutorul cuiva si crezi ca te va refuza, incepe propozitia cu “Am nevoie de ajutorul tau…”.
Oamenilor nu le place sa se simta vinovati, asa ca nu vor refuza sa iti ofere ajutorul.
11. Daca crezi ca cineva nu te place, intreaba daca poate sa iti imprumute un creion sau un pix.
De regula, oamenii nu ii ajuta pe cei pe care nu ii plac, dar pe de alta parte, este o rugaminte atat de mica incat nu te va putea refuza. In cele din urma, vei vedea ca iti va schimba complet parerea despre tine, fiindca isi va aminti ca te-a ajutat.
12. Cere mai mult decat iti doresti la inceput, apoi coboara miza.
Aceasta tehnica mai este cunoscuta si sub numele „usa in fata”. Incepi prin a cere cuiva tot soiul de lucruri aproape ridicole, pe care, cel mai probabil, le va refuza. Te intorci la scurt timp dupa si ceri ceva mai putin ridicol, lucrul pe care l-ai vrut de la bun inceput, de fapt. Ideea din spatele psihologiei este ca persoana respectiva se va simti prost pentru ca te-a refuzat, chiar daca dorinta nu era deloc rezonabila. In momentul in care te intorci cu o cerinta acceptabila, se vor simti obligati sa te ajute. Oamenii de stiinta au testat si acest principiu si au descoperit ca functioneaza impecabil cat timp aceleiasi persoane ii sunt adresate ambele favoruri.
13. Cand o persoana este obosita, devine mult mai sensibila la orice i se spune, indiferent ca este o afirmatie sau o rugaminte.
Nu este vorba numai despre oboseala fizica, ci si de nivelul energiei mentale care scade. Asa ca, atunci cand rogi pe cineva epuizat sa faca ceva, cel mai probabil nu vei primi un raspuns clar, ci, mai degraba, un „Fac maine”, pentru ca nu vor sa ia nicio decizie in aceasta stare. A doua zi, se va tine de cuvant, devenindu-ne natural sa vrem sa ne tinem de cuvant.