Doi parinti povestesc cum e sa cresti un copil devenit membru Mensa la varsta de trei ani si prejudecatile de care se lovesc pentru ca fiica lor a ajuns sa fie considerata geniala.
Natalie si Ben, din Marea Britanie, si-au dat seama ca fiica lor, Ophelia, este diferita fata de ceilalti copii atunci cand la varsta de opt luni a spus primul cuvant. Ea a spus primul cuvant – „buna”- cu cateva luni inainte decat un copil normal, potrivit digi24.ro, care citeaza BBC.
„De aici a inceput totul. A inceput sa spuna culorile, literele, numerele foarte devreme, spre deosebire de alti copii”, a spus Natalie, mama fetei. La varsta de doi ani, Ophelia, primul copil al cuplului, deja memorase si recita alfabetul.
Dupa ce s-au interesat despre evolutia normala a copiilor, parintii au realizat ca au un copil inzestrat, asa ca au dus-o la un psiholog specializat in copiii cu IQ mai mare de mediu. „Am vrut sa o ajutam sa-si atinga potentialul. Nu am vrut sa simta ca o fortam prea mult, dar in acelasi timp am vrut sa fie indeajuns de stimulata”, spune mama ei.
Ophelia a dat testul Stanford-Binet, care evalueaza copiii de la varsta de doi ani in domenii precum constiinta spatiala si abilitatile verbale si logice. Scorul mediu este de 100, majoritatea variind intre 85 si 115. Ophelia a ajuns la scorul de 171. Cu toate astea fetita are in mare parte aceleasi activitati precum alti copii: se joaca, sare – la fel ca ceilalti de varsta ei, doar ca se intampla ca ei sa-i placa sa invete si sa incerce lucruri noi, spune mama ei.
„Atunci cand discutam, simt ca discut cu o persoana de 19 ani”, afirma tatal Opheliei.
Psihologul specializat in copiii inzestrati spune ca micutii inzestrati pot fi recunoscuti prin faptul ca pun foarte multe intrebari. „Ei incep de la 5 dimineata si nu se opresc pana adorm”, a declarat un psiholog pentru BBC.