Înaintați liniștit pe calea vieții, ignorând zgomotul, agitația și ținând minte despre pacea, care se poate afla în liniște. Fără să vă trădați pe sine, trăiți, pe cât de mult este posibil, în relații bune cu orice om. Relatați calm și clar propriul adevăr și ascultați-i pe ceilalți oameni, chiar și pe cei cu mai puțină educație și inteligență: și ei au propriile lor istorii.
Evitați oamenii gălăgioși și agresivi: ei vă strică dispoziția. Nu vă comparați cu alții: riscați să vă simțiți inutil sau să deveniți orgolios. Întotdeauna există cineva mai măreț sau mai slab decât dumneavoastră.
Bucurați-vă de planurile dumneavoastră așa cum vă bucurați de lucrurile deja realizate. Interesați-vă mereu de profesia dumneavoastră: cât de modestă nu ar fi, ea este o comoară comparativ cu celelalte lucruri, pe care le aveți. Fiți precauți în treburile dumneavoastră: lumea este plină de viclenie. Dar nu fiți orbi cu binefăcătorii. Alți oameni tind spre idealurile mărețe și pretutindeni viața este plină de eroism.
Fiți voi înșivă. Nu vă jucați cu prietenia. Nu fiți cinici în dragoste: comparativ cu pustietatea și dezamăgirea, ea este veșnică precum iarba.
Acceptați cu inima blândă ceea ce vă sfătuiesc anii de viață și luați-vă rămas bun cu recunoștință de la tinerețe. Întăriți-vă sufletul, ca să rezistați atunci când apar necazuri neprevăzute. Nu vă chinuiți cu himere. Multe temeri iau naștere din cauza oboselii și singurătății.
Supuneți-vă disciplinei sănătoase, dar nu fiți aspri cu sine. Sunteți copilul lumii exact ca și copacii și stelele: aveți dreptul să vă aflați aici. Și chiar dacă este sau nu este evident pentru dumneavoastră, lumea își urmează cursul firesc. Fiți în pace cu Dumnezeu, chiar dacă nu-L înțelegeți complet.
Indiferent de ocupațiile și visurile dumneavoastră, chiar dacă lumea este cuprinsă de agitație, păstrați pacea în suflet. În ciuda tuturor vicleniilor, monotoniei și visurilor distruse, lumea este totuși minunată. Fiți atenți cu ea! Străduiți-vă să fiți fericiți!
Autorul textului este Max Ehrmann, un poet și avocat din statul Indiana (SUA). El s-a născut în 1872 și a decedat în 1945. Max a scris în agenda sa: „Aș vrea, dacă voi reuși, să las un cadou generațiilor viitoare — un eseu scurt, pătruns de spiritul generozității.” Spre sfârșitul anilor ’20 el a creat „Îndrumarea”.
În jurul anului 1959 conducătorul Bisericii Sf. Pavel din Baltimore a adăugat acest poem în dosarul cu texte ale eparhiei sale. Inscripția de pe dosar era: „Biserica veche a Sf. Pavel, 1962” (ea a fost fondată în 1962).
Enoriașii Bisericii transmiteau acest dosar din mână în mână. În 1965 unul dintre oaspeții unui enoriaș a văzut acest text și a fost interesat de istoria lui. El a considerat că „Îndrumarea” reprezintă o carte poștală pentru Crăciun. Și, având în vedere că textul se afla în dosarul „Biserica veche a Sf. Pavel, 1962”, oaspetele a considerat că acestea au fost anul și Biserica, în care eseul a fost găsit.
Astfel s-a născut legenda.
„Prin zgomot și agitație mergi cu pace pe drumul vieții tale; și ține minte că pacea se poate afla în liniște.
Pe cât este posibil, fără concesii excesive, păstrează relațiile bune cu toți.
Spune adevărul cu calm și claritate; și ascultă-i pe ceilalți, deoarece chiar și proștii, și ignoranții au ce spune.
Ocolește oamenii gălăgioși și agresivi; ei doar te vor enerva.
Dacă te vei compara cu ceilalți, vanitatea și amărăciunea pot pune stăpânire pe tine, deoarece întotdeauna se vor găsi persoane, care sunt fie mai bune, fie mai slabe decât tine.
Bucură-te de realizările și planurile tale. Tinde spre succes, chiar și spre unul modest; doar el este adevărata ta posesiune în această lume schimbătoare.
Fii atent în treburile tale, deoarece lumea este plină de viclenie. Dar nu permite minciunii să ascundă binefăcătorii: mulți tind spre idealuri și pretutindeni viața este plină de eroism.
Fii tu însăți. Și, în mod deosebit, nu practica prietenia falsă. De asemenea, nu fi cinic, când este vorba despre dragoste, deoarece, printre plictiseală și dezamăgire, doar ea se renaște iar și iar, precum iarba.
Acceptă cu recunoștință trecerea timpului și desparte-te fără regrete de ceea ce te făcea fericit în tinerețe.
Dezvoltă-ți tăria sufletească, pentru ca ea să te protejeze de loviturile sorții. Dar nu permite gândurilor negre să pună stăpânire pe tine. Oboseala și singurătatea dau naștere la o mulțime de temeri.
Nu uita de disciplină. Fii blând cu tine însuți.
Tu ești născut în lume, precum copacii și stelele. Și ai dreptul să te afli aici. Chiar dacă conștientizezi sau nu, lumea se dezvoltă așa cum trebuie.
De aceea, trăiește în pace cu Dumnezeu, indiferent de modul, în care ți-L imaginezi. Și indiferent de ceea cu ce te ocupi și care sunt aspirațiile tale, prin zgomot și agitație, păstrează liniștea în sufletul tău. În ciuda falsității, muncii grele și visurilor neîmplinite, lumea noastră este oricum frumoasă.
Nu te lăsa pradă disperării. Și străduiește-te să fii fericit.”