Anamaria Vasile

Cuvinte interzise, Arsenie Boca. Sa nu spui niciodata asa ceva

Parintele Arsenie Boca a lasat o sumedenie de invataturi care au fost publicate in diverse carti.

In cartea „Invataturi ale parintelui Arsenie Boca”, tiparita cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Gurie, Episcopul Devei si Hunedoara, aflam cateva invataturi care dau raspunsuri la multe dintre intrebarile omului de rand.

Una dintre problemele abordare este reprezentata de „cuvintele interzise”. In cartea „Invataturi ale parintelui Arsenie Boca”, aflam ca sunt unele cuvinte pe care ar trebui sa le evitam pentru ca prin folosirea lor, oamenii ar putea fi raniti, iar stima lor de sine ar putea scadea.

„Cuvantul „nebun” este un cuvant interzis. Cine zice fratelui sau „nebunule” se pedepseste cu matca focului. De ce? Fiindca si numai simpla alunecare a acestui cuvant in obrazul unui om este in stare sa-i desfigureze fizionomia mintii.

Cuvintele interzise orienteaza gresit sau dezorienteaza. Deci, trebuie sa fii mai presus de cuvintele oamenilor: sa nu te atinga nici lauda, nici ocara din ele.

Cuvintele sunt fiinte vii, capabile sa faca treaba la care au fost trimise. Si fiindca sunt fiinte vii, viata din viata, pe cel care le-a creat ele-l insotesc pana la judecata de apoi, ca niste copii ai lui, cu toate consecintele lor. Marturisirea lor cu pocainta mai poate schimba situatia.

Taina pocaintei este o judecata milostiva. Aici, ce opreste aceasta nu mai ajunge la cealalta. „Zece porunci are intelepciunea: de 10 ori sa taci si o data sa vorbesti si atunci putin”, scrie in cartea „Invataturi ale parintelui Arsenie Boca”.

Parintele Arsenie Boca se refera la faptul ca oamenii nu ar trebui sa jigneasca si daca pot spune lucruri bune, trebuie sa o faca.

Atunci cand ii zicem unui om, ca este urat, prost, rau, nebun nu facem decat sa-i facem si mai mult rau si sa-si piarda increderea in sine. Un copil crescut de parinti care folosesc un astfel de limbaj asupra copilului fac mult rau, iar micutul risca sa devina un copil cu probleme.

De altfel, de multe ori daca stam si observam oamenii, isi schimba infatisarea cand vorbesc urat, nu zambesc, se incrunta, iar chipul li se schimba.

Cuvintele de blandete pot munta si muntii din loc. De asemenea celor ne spun vorbe rele, nu trebuie sa le raspundem la fel, ci doar sa le zambim.