Anamaria Vasile

Cum verifici daca ouale sunt proaspete? Acest test iti va fi de ajutor

Daca nu ai bunici la tara, care sa iti poata furniza alimente proaspete, atunci cumparaturile in supermarket sau piata sunt inevitabile, insa exista intotdeauna incertitudinea ca produsele alimentare de pe rafturi sunt intotdeauna proaspete?

Iata mai jos un test simplu, care poate fi facut acasa, care sa verifice prospetimea oualor cumparate…

Vei avea nevoie de un castron adanc din sticla, niste apa si cateva secunde.

Mai intai, toarna apa in castronul din sticla. Pune oul in castron cu atentie si urmareste ce se intampla.

Daca oul este proaspat, el se va scufunda complet si va cadea pe fundul castronului.

In cazul in care oul nu este nici proaspat, dar nici prea vechi, o parte va atinge fundul castronului, iar cealalta se va ridica spre suprafata apei.

Spre deosebire de situatile anterioare, in cazul in care oul este vechi, acesta va pluti pe suprafata apei. Acest tip de ou nu este recomandat pentru consum.

O alta metoda prin care poate fi verificata prospetimea unui ou este sa fie tinut in mana si apropiat de ureche. Apoi, oul trebuie usor miscat, acordandu-se atentie sunetului care se declanseaza din interior.

Daca nu se aude niciun sunet, atunci oul este proaspat, iar daca se aud sunete, atunci este posibil ca oul sa fie vechi si nu trebuie consumat.

Cât de sănătoase sunt ouăle de găină?

Ouăle de găină sunt printre cele mai folosite alimente în bucătăria noastră. Sunt considerate surse bune de energie pentru corp. Nutrimenți benefici se găsesc în cea mai mare parte în gălbenuș. Indiferent dacă oul este crud sau preparat termic valorile nutriționale rămân aceleași.

În cazul în care alegi să prepari ouăle înainte de a le consuma, trebuie să știi că ouăle crude în cantitate mare pot împiedica absorbția de către piele a biotinei, vitamină esențială pentru piele și păr.

Câte ouă pe săptămână sunt indicate
Deși există persoane care preferă ouăle cu coajă mai închisă, deoarece le consideră mai sănătoase, culoarea lor nu are nicio relevanță. Ceea ce contează cu adevărat este gena găinii și modalitatea în care aceasta a fost hrănită și crescută.

Chiar dacă de-a lungul anilor s-a vehiculat informația conform căreia nu trebuie consumate mai mult de 2 ouă pe săptămână pentru a nu mări cantitatea de colesterol din sânge, acest mit a fost demontat. Nivelul ridicat de colesterol din ouă nu are niciun efect asupra nivelului de colesterol din sânge.

De ce să mănânci ouă fierte mai des
Lăsând la o parte cantitatea considerabilă de colesterol (186 mg / ou), acestea conţin şi vitamine printre care B12, D, acid folic, B2 , care compensează oarecum efectele negative ale colesterolului.

În gălbenuş se află o cantitate importantă de proteine şi de acid oleic, un acid gras Omega-9 găsit în general în uleiul de măsline, iar restul grăsimilor (aproximativ 50%) sunt saturate şi polinesaturate.

Mai regăsim și antioxidanţi foarte importanţi pentru vedere şi piele, luteina și zeaxantina, dar și surse naturale de vitamina D care facilitează absorbția calciului.

Este important să consumăm ouă pentru sănătatea creierului mai ales că are și colină, compus similar vitaminelor din complexul vitaminic B.

În cazul persoanelor sănătoase, consumul a unui singur ou pe zi nu prezintă niciun risc de apariție a afecțiunilor cardiovasculare. Dacă te numeri printre persoanele cu un nivel crescut de colesterol LDL sau dacă ai diabet, nu ar trebui să consumi mai mult de 3-4 gălbenușuri pe săptămână.

Pericolul este provocat de modalitatea de preparare
Nu ouăle în sine sunt cele care dăunează sănătăţii ci alimentele lângă care sunt servite și modalitatea prin care acestea sunt preparate.

Și cel mai bun exemplu vine de la japonezi care sunt renumiți pentru sănătatea lor de fier, deși media de consum este în jur de 328 de ouă de găină pe an. Secretul constă în dieta lor săracă în grăsimi saturate.

Noi obișnuim să asezonăm ouăle prăjite eventual în ulei, lângă cârnați, cartofi prăjiți sau pâine prăjită cu unt.

Scăderea nivelului de colesterol nu va putea fi niciodată realizată doar prin renunţarea la consumul de ouă sau la diferite alimente care îl conţin. Pentru asta îți trebuie o dietă echilibrată care să îți furnizeze nutrimenţii necesari şi care să faciliteze scăderea nivelului de colesterol (legume, fructe, cereale integrale, alune, nuci, migdale, iaurt, uleiuri vegetale)