Anamaria Vasile

Un medic încrezător: „E timpul să tratați spatele și articulațiile”

Exercițiile pe care vi le prezentăm astăzi sunt atât de eficiente datorită faptului că sunt firești pentru corpul nostru. În fiecare dimineață, vrând să ne dezmorțim mușchii, noi facem involuntar mișcări similare.

Dacă aveți un mod de viață sedentar și petreceți mult timp în aceeași poziție în fața calculatorului, sunteți expuși pericolului de a dezvolta dureri de spate, care pot fi tratate și prevenite cu ajutorul acestor exerciții!

Exerciții pentru spate

1. Culcați-vă pe spate, așezând sub omoplați o pernă. Țineți tălpile la un loc și depărtați genunchii spre lateral. Respirați calm și mențineți această poziție pentru câteva minute.

2. Puneți-vă în genunchi și strângeți perna între picioare, “îmbrățișând-o” și cu mâinile. Întoarceți capul într-o parte și stați așa timp de 10-20 de respirații. Apoi repetați poziția cu capul întors în cealaltă parte.

3. Puneți-vă în genunchi, întindeți mâinile drepte în față, puțin mai larg decât nivelul umerilor, și îndreptați trunchiul ușor spre lateral. Trebuie să simțiți cum se întind mușchii. Repetați exercițiul întorcând trunchiul în partea cealaltă.

4. Puneți-vă în genunchi, sprijinindu-vă în mâini. Curbați spatele în sus, lăsați capul liber în jos și apăsați cu mâinile și picioarele în sol. Acest exercițiu îl fac adesea pisicile!

5. Puneți-vă în genunchi, sprijinindu-vă în mâini. Inspirați și curbați spatele în jos, țineți capul drept. Expirând reveniți la poziția “pisicii” din exercițiul precedent. Luați aceste poziții alternativ timp de 10 respirații.

6. Puneți-vă în genunchi și sprijiniți-vă în umărul stâng și mâna dreaptă îndoită în cot. Îndreptați capul spre lateral și relaxați gâtul. Repetați exercițiul pe partea cealaltă.

7. Din poziție șezut ridicați mâinile drepte în sus, degetele fiind prinse în lacăt. Țineți spatele drept în poziție perfect verticală.

8. Aflându-vă în aceeași poziție întindeți mâinile în față. Lăsați capul în jos și curbați spatele spre exterior. Ar trebui să simțiți cum se întind mușchii dintre omoplați.

9. Țineți mâinile în lacăt la spate. Îndreptați spatele și ridicați mâinile drepte cât mai sus.

10. Din poziția precedentă aduceți mâinile pe partea laterală dreapta a taliei. Apăsați cu mâna dreaptă în cea stângă, aplecând capul spre umărul drept. Apoi repetați exercițiul în cealaltă parte.

11. Culcați-vă la sol, îndreptați picioarele și așezați perna sub fese. Umerii trebuie să fie pe suprafața solului. Mențineți această poziție timp de 1 minut.

12. Similar exercițiului precedent, treceți perna sub genunchi și relaxați-vă complet pentru 5 minute.

Această gimnastică este foarte eficientă și folositoare pentru sănătatea spatelui. După câteva zile de exerciții vă veți simți ca un nou-născut!

Recomandați aceste exerciții și prietenilor dvs. care duc un mod de viață sedentar!