Anamaria Vasile

Nu mai spalati hainele la 40 de grade Celsius! De ce nu este indicat sa faci aceasta greseala

Exista anumite activitati pe care le facem fara sa ne fi invatat nimeni. Cumva, parca stim dintotdeauna cum sa spalam hainele la masina de spalat, cum sa spalam vasele, cum sa schimbam lenjeria de pat si toate cele. Insa ce se intampla daca aflam ca ceea ce credeam ca este corect, este de fapt gresit? Si mai mult de atat, ca riscam sa ne imbolnavim din cauza unor lucruri care par inofensive?

La ce temperatura trebuie spalate hainele

Pe scurt, daca speli hainele la temperaturi scazute (de 40 de grade sau mai putin), risti sa te imbolnavesti, atat tu, cat si membrii familiei tale. Studii recente au dovedit ca spalarea hainelor la temperaturi scazute nu elimina germenii. Astfel, cand speli hainele la 40 de grade Celsius, poti doar sa scoti petele de pe haine, dar nu sa le si cureti cu adevarat.

Hainele care incap in cuva unei masini pot contine pana la 100 de milioane de bacterii. Astfel, hainele pot fi contaminate atat cu bacterii care sunt inofensive, cat si cu unele foarte daunatoare organismului nostru.

De exemplu, Stafilococul auriu, care provoaca infectii ale tractului urinar si pneumonie, poate trai pana la 40 de grade fara probleme. Mai mult decat atat, daca amesteci hainele cu lenjeria intima, la toate cele de mai sus se pot adauga si bacterii E.coli.

Riscul este si mai mare in sezonul rece deoarece virusurile ce provoaca raceli se pot inmulti foarte usor in masina de spalat. De asemenea, pot aparea si diferite alergii deoarece intre 30 si 40 de grade Celsius nu dispar praful sau impuritatile, asa cum s-ar intampla la temperaturi mai ridicate.

Care este temperatura ideala

Atunci cand speli hainele la temperaturi mai mici de 40 de grade Celsius, distrugi doar 6% din bacterii, fata de 100%, cum s-ar intampla daca ai spala hainele la 60 de grade Celsius.

Din aceasta cauza este indicat sa verifici cu atentie eticheta hainelor inainte sa le cumperi, sa te asiguri ca acestea se pot spala la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius.

De asemenea, trebuie sa alegi cu atentie si detergentul pe care il folosesti. Pe piata, exista detergenti non-biologici, care contin agenti de inalbire, care curata si dezinfecteaza, si detergenti biologici, care se bazeaza pe enzime care elimina particulele de mizerie. Producatorii de astfel de detergenti spun ca aceste produse sunt eficiente si la temperaturi scazute si protejeaza materialele textile.

Daca totusi alegi sa speli hainele la temperaturi mai scazute de 40 grade Celsius, foloseste si dezinfectanti, cu atat mai mult daca este vorba de hainele copiilor.