Anamaria Vasile

Cel mai bogat sat din Romania se afla intr-unul din cele mai sarace judete. Casele arata mai ceva ca in Beverly Hills

Pare un paradox, insa cel mai bogat sat din Romania, din punct de vedere al imobilelor construite, se afla intr-unul din cele mai sarace judete din Romania, si anume Teleorman.

In aceasta localitate din apropiere de Alexandria, satenii si-au construit case de milioane de euro cu banii trimis de rudele plecate in strainatate. Evident, vorbim de persoane de etnie roma, marea lor majoritate plecate „la munca” in Marea Britanie.

Intr-o zona saraca a Romaniei sare in evidenta satul in care casele sunt de fapt palate cu turnulete poleite cu aur. Pare greu de crezut, nu-i asa? Si totusi, aceasta este povestea satului Buzescu devenit celebru pentru casele sale care impresioneaza prin dimensiuni si ornamente.

Satul Buzescu din judetul Teleorman a devenit peste noapte un Beverly Hills de Romania datorita palatelor ridicate de romii care locuiesc aici. Faima acestuia a trecut granitele tarii si numerose ziare internationale au scris despre casele cu turn de aici.

Toti cei care trecut prin zona sunt uimiti de ce palate si-au ridicat satenii. Multe dintre ele se doresc a fi replici ale unor case vazute in strainatate la care s-au adaugat decoratiuni aurite pentru a le spori frumusetea.

Localnicii se mandresc cu casele lor chiar daca foarte multe dintre acestea sunt neterminate de an de zile. In ultimii ani foarte multe case au fost abandonate, satenii alegand sa plece la munca in Anglia (marea majoritate), Spania sau Italia.

Si totusi, satul Buzescu devine din ce in ce mai depopulat. A ajuns un loc fantoma pe harta Romaniei iar casele cu turnulete sunt, in mare parte, parasite sau chiar neterminate.

Reporterii de la The Sun au stat de vorba cu unul dintre localnicii de etnie roma, care a preferat sa ramana anonim. „Lucrez in Londra de 10 ani si nu intentionez sa vin acasa, indiferent ce zic politicienii. Vreau sa multumesc ca Uniunea Europeana mi-a dat aceasta oportunitate”.