Anamaria Vasile

5 orașe pe care le poți vizita în această toamnă

Toamna, natura ne invită la plimbări nesfârșite, iar totul e învăluit într-o lumină aparte. Există orașe în care soarele răsare altfel, păsările cântă alte triluri, iar anotimpul frunzelor ruginii are un alt parfum. Spectacolul în culori se desfășoară pe fiecare scenă diferit.

Roma, acoperișuri cu soare tomnatic

Culorile toamnei se reflectă cel mai frumos pe clădirile care au atât de multe povești de spus. Soarele privește trufaș acoperișurile caselor și oferă un spectacol inedit. Dacă vizitezi Roma în octombrie, vei avea ocazia să vizitezi monumentele ei în liniște, fără agitația care cuprinde orașul în celelalte luni ale anului. Piața Spaniei te va aștepta să savurezi o inghețată pe celebrele ei scări și te va îndemna să hoinărești apoi pe străzile pline cu cafenele și magazine. În apele strălucitoare ale Fontanei di Trevi vei arunca bănuțul și îți vei pune o dorință, iar ruinele Colosseumului te vor îndemna să le cunoști istoriile nemuritoare.

Dubrovnik, muzeul în aer liber

Orașul croat de la marginea Mării Adriatice te va fermeca în această perioadă a anului. Dubrovnikul are un aer deosebit atunci când străzile sunt mai libere și te poți bucura de frumusețea lui, în tihnă. Clădirile din cărămidă roșie, peste care strălucește soarele tomnatic, zidurile care împrejmuiesc Centrul Vechi al orașului, aerul plăcut și vremea blândă te îndeamnă la plimbări lungi, având ca scop doar delectarea ochiului și minții. Străzile din Dubrovnik sunt din marmură, ceea ce oferă un aer aparte locului și te face să te crezi într-un muzeu în aer liber. Te poți bucura și de apusul spectaculos, dacă plimbi de-a lungul uneia din plajele orașului.

Viena, fațade colorate

Toamna se vede mai frumos în Viena! În amestecul de vechi și nou, clădirile cu arhitectură impozantă se alătură clădirilor moderne. Viena este printre puținele orașe austriece în care această combinație se armonizează firesc. O plimbare prin grădinile Palatului Schönbrunn îți dă ocazia de a păși pe covorul ruginiu, iar la Casa Hundertwasser regăsești chiar pe fațadă culorile autumnale, aceasta fiind ornamentată în nuanțe diferite. Fiecare persoana care locuiește acolo are dreptul să își zugrăvească peretele exterior în culoarea dorită. Astfel, în tandem cu copacii arămii, galbeni sau cărămizii, clădirea formează un tablou unic. Tot Viena te îndeamnă la o plimbare cu birja, pentru a saluta din mers principalele monumente ale orașului sau de ce nu, pentru a-ți încânta ochiul cu străduțele care au un farmec aparte, pline de cafenele și magazine de suvenire.

Budapesta, istorie la Dunăre

Podul cu Lanțuri de pe Dunăre, care separa cele doua zone ale orasului, Buda si Pesta, este o încântare pentru turistul dornic să descopere două lumi, două perspective. Toamna este anotimpul ideal pentru a vizita capitala Ungariei, datorită monumentelor care se încadrează perfect pe fundalul galben-arămiu. O plimbare pe Dunăre cu vaporașul, apoi o vizită în parcul orașului sau pe Insula Margareta, unde vei admira și animăluțele din grădina zoologică amenajată acolo, vor fi perfecte în această perioadă.

Dresda, orașul de pe Elba

Aflat pe valea râului Elba, orașul german Dresda este fermecător, deși a trecut printr-un război în care a fost distrus aproape în totalitate. A fost reconstruit ulterior, în cele mai mici detalii. Locul îți oferă ocazia să răsfoiești o pagină de istorie, oferindu-ți prilejul de a vizita muzee, biserici și grădini, de a afla tainele fiecărui monument. Poți face o croazieră cu barca pe Elba, pentru a vizita Palatele Pillnitz, sau poți vizita Grădina Mare, un punct turistic important, deoarece găzduiește Palatul de vară, Grădina Zoologică și Grădina Botanică. Aici vei admira toamna în toată splendoarea ei.