Anamaria Vasile

Vrei sa fii sanatos? Consuma regulat aceste 4 alimente alcaline pentru a preveni bolile

Echilibrul acido-bazic din organism

Pentru a-si mentine pH-ul echilibrat, organismul foloseste anumite mecanisme pentru a elimina excesul de acizi. Prin urmare, apeleaza la rinichii care filtreaza sangele pentru a-l scapa de acizii fixati precum acidul uric, acidul clorhidric si acidul sulfuric, prin urina, apoi plamanii care evacueaza acizii volatili precum acizii citric, carbonic si oxalic.

In cazurile in care aceste doua cai de eliminare nu sunt suficiente, pielea este apoi chemata sa evacueze excesul de acid prin transpiratie.

Pentru a ajuta organismul sa-si neutralizeze supraincarcarea acida, este important sa aveti grija sa adoptati o dieta sanatoasa si echilibrata, bogata in fructe si legume, si sa reduceti proportia de proteine animale, grasimi saturate si alimente acide. De asemenea, este recomandat sa consumi mai multe alimente alcaline, dintre care iata cateva exemple.

Top 4 alimente alcaline:

1 – Pepenele galben

Foarte bogat in apa si saruri minerale, precum potasiu si calciu, pepenele galben asigura hidratare intensa organismului si ajuta la reducerea tensiunii arteriale. De asemenea, are efecte diuretice care promoveaza producerea de urina, ceea ce ajuta la eliminarea acizilor si a altor deseuri din organism. In plus, continutul sau ridicat de carotenoizi ajuta la combaterea bolilor inflamatorii.

Datorita bogatiei sale in magneziu, 230 mg la 100 g, consumul de hrisca ajuta organismul sa reziste mai bine stresului, reduce hipertensiunea arteriala si previne durerile de cap si crampele prin relaxarea muschilor. Potrivit unei meta-analize, cresterea consumului de magneziu ar reduce riscul aparitiei mai multor boli precum diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare.

3 – Ulei de masline

Uleiul de masline este un aliment care contine o cantitate mare de acizi grasi mononesaturati si antioxidanti, care sunt buni pentru sanatatea ta. Pe langa proprietatile sale analgezice, antiinflamatorii si protectoare ale sistemului cardiovascular, este ideala si pentru inhibarea poftelor de gustari si a poftelor de dulci.

4 – Seminte de in

Pe langa faptul ca sunt alcaline, semintele de in sunt foarte bogate in fibre care imbunatatesc digestia si vitamina E cu proprietati antioxidante. De asemenea, contin omega 3 si vitamine. In plus, femeile sunt sfatuite sa-l consume in timpul menopauzei pentru a ameliora bufeurile.

Prudenta :

Copiii sub 6 ani precum si persoanele care sufera de obstructie intestinala, ingustarea esofagului sau diverticuli intestinali nu trebuie sa consume seminte de in.

Alte alimente alcaline:

Pentru un corp mai sanatos, mai alcalin, iata si alte alimente pe care le puteti incorpora in rutina zilnica de alimentatie:

Fructe: avocado, banane (coapte), fructe de padure, struguri, ananas, lamaie, portocale, grapefruit, mango, papaya.

Legume si plante: morcovi, broccoli, varza , varza de Bruxelles, conopida, castraveti, alge marine, spanac.

sursa: fabricatinromania.info