Anamaria Vasile

Ce dietă ține Mihai Șora la 105 ani. Alimentele pe care nu le consumă sub nicio formă

Pentru cei apropiați, dar și celor care doar îi urmăresc postările pe rețelele de socializare, Mihai Șora este o adevărată pagină de istorie a României. La cei 105 ani pe care domnia sa îi are, este extrem de activ în spațiul virtual. Nu de puține ori postările sale au făcut adevărate valuri de comentarii. Dar, recent, celebrul filozof a decis să facă anumite dezvăluiri. Printre acestea și rețeta sa cu ajutorul căreia s-a menținut în formă până la această venerabilă vârstă.

Mihai Șora, extrem de activ pe rețelele de socializare, la 105 ani
Până la declanșarea pandemiei, postările celebrului filozof român Mihai Șora erau urmărite, dar nu constant. Dar, pandemia a schimbat preocupările românilor, mai ales în perioada în care am fost nevoiți să stăm blocați în case.

Așa se face că românii și-au găsit preocupări, ceva mai intelectuale, trecând la urmărirea postărilor unor personalități importante din viața socialo-culturală-politică a României.

Printre personalitățile de marcă, și o adevărată istorie în viață, se numără și filozoful Mihai Șora. Astăzi ajuns la venerabila vârstă de 105 ani, folozoful are deja o comunitate extrem de mare de cititori, mai ales pe Facebook.

Evenimentele din ultima vreme au luat o amploare nedorită. Așa se face că reacțiile filozofului Mihai Șora se pare că au mare succes la publicul cititor.

Dar, ca orice adevărat fan, mulți dintre internauți și-au dorit să afle și alte lucruri din viața filozofului, precum ce face în afară de a scrie sau a citi. Alții, poate puțin mai insistenți, au întrebat care este secretul longevității maestrului Șora și care îi este dieta zilnică.

„Ca orice relație, și cea cu mâncarea se deprinde și se educă”
Într-una din postările sale recente, datate din 5 mai a.c., Mihai Șora a decis să le spună cititorilor săi care este secretul dietei sale zilnice, declarând „ca orice relație, și cea cu mâncarea se deprinde și se educă”.

„Ca orice relație, și cea cu mâncarea se deprinde și se educă. Sau nu. Poți face din ea o meserie, pasiunea vieții tale. După cum se poate întâmpla să devină o nevroză, obsesia care îți încalecă existența.

Și te face să ratezi exact ceea ce este important. Copil fiind, Mama s-a căznit îndelung cu mine: nu eram ceea ce îndeobște numim un băiețel mofturos, însă nu vedeam utilitatea alimentării. Înghite, înghite…, te rog frumos erau cuvintele pe care le auzeam mereu în timpul mesei.

Iar atunci mâncam doar de dragul Mamei ori pentru că Tata găsea câte un subterfugiu care să mă convingă sau să-mi distragă atenția. (Mai târziu am cunoscut foamea: foamea crâncenă care te face să cazi leșinat pe stradă, scorbutul și inaniția din pricina cărora te lichefiezi și îți pierzi dinții. Dar asta e o altă poveste.)”, scrie Mihai Șora pe Facebook.

Filozoful Mihai Șora a renunțat la carne
În textul publicat pe Facebook, Mihai Șora a ajuns și la ceea ce-i interesa cu adevărat pe urmăritorii săi, recunoscând faptul că a renunțat de ceva ani la preparatele din carne, dar nici că este vegetarian convins:

„ Ce vreau să spun acum, rapid și fără multă teorie, este că, într-adevăr, nu mai mănânc carne de ani buni. Mă grăbesc să adaug, însă, și această evidență: nu ne naștem vegetarieni. Nu m-aș grăbi, așadar, să-i învinovățesc pe cei ce adoră chiftelele sau caltaboșii. Nu sar din avion dacă, lângă mazărea sleită, orezul uscat ori frunza de salată, stă cuminte în farfurie o bucățică de carne (tare ca piatra, oricum, și nemestecabilă).

Nici nu strâmb din nas când, la o sindrofie, în vizită fiind, văd pe masa gazdei jambon sau pastramă. Sunt nenumărate feluri de a te sustrage condiției de carnasier și nenumărate motivații. În ce mă privește, ele nu au legătură nici cu vârsta, nici cu vreo dietă oarecare, nici cu statutul (trâmbițat de unii sau afișat ca virtute) de vegetarian

Ci, pur și simplu, cu faptul că mă străduiesc să înțeleg condiția necuvântătoarelor. Am citit studii și văzut documentare sfâșietoare despre ferme de porci, abatoare, crescătorii de pește sau păsări. Și refuz să mănânc suferințe și agonii. Atât de simplu. P.S. Bine, frigiderul meu nu arată chiar așa… Mai am și ridichi, roșii, suc de mere.”, a mai scris celebrul filozof.
Acum că s-a aflat care este dieta maestrului Mihai Șora, cine știe, poate cei care-i urmăresc postările îl vor lua ca exemplu. Poate vor reuși să renunțe la anumite alimente și vor trece la o dietă mai sănătoasă, cine știe.

sursa: playtech.ro