Anamaria Vasile

Cât costă 1 kg de cireșe în supermarketuri. Prețul de vânzare e colosal deși se cumpără la import cu 8 lei / kg

Cireșele sunt o adevărată delicatesă, însă prețul acestora, mai ales atunci când abia au apărut pe piață la începutul sezonului cald, poate fi exorbitant. Unii sunt dispuși să plătească prețul enorm doar pentru că le este poftă, iar alții așteaptă ca acestea să mai scadă.

Prețul enorm pentru 1kg de cireșe
Chiar dacă prețul este unul foarte mare, comparativ cu veniturile românilor, în unele supermarketuri deja nu se mai găsesc cireșe. Însă acestea au costat 79,80 de lei pentru un kilogram sau 19,95 de lei pentru 250 de grame, anul trecut, la Auchan. În prezent, la Carrefour 1kg de cireșe costă 29 de lei, iar la Mega Image 23,98 de lei pentru 500 de grame de cireșe, informează gândul.ro.

Majoritatea cireșelor sunt aduce din țări precum Grecia sau Egipt, deoarece în țară la noi nu s-au copt încă. De asemenea, diferența dintre prețurile din piețe și supermarketuri este una considerabilă. La piață, prețurile se încadrează între 15 și 60 de lei pe kilogram.

Pe de cealaltă parte, în supermarketuri prețul crește chiar și până la 90 de lei pentru un kilogram, față de piețe, adică de 6 ori mai scump. Majoritatea românilor așteaptă ca prețurile să mai scadă. De regulă, acest lucru se întâmplă atunci când se coc cireșele și la noi.

Potrivit specialiștilor, prețurile cireșelor în această perioadă este stabilit de către comercianții de la noi din țară. Primele cireși românești ar trebui să apară în circa două săptămâni, în funcție de producție.

Cât costa un kilogram de cireșe la începutul anului
Dacă prețul unul kilogram de cireșe este mare la începutul sezonului cald, în luna ianuarie se vindea o caserolă de cireșe de 250 de grame la prețul de 30 de lei. După un simplu calcul, am fi plătit pentru un kilogram de cireșe 120 de lei.

În realitate, prețul de import al unui kilogram de cireșe este de doar 8 lei, însă majoritatea comercianților au un profit uriaș de pe urma vânzării lor, deoarece își aleg singur prețul. Cele 250 de grame de cireșe la prețul de 30 de lei au fost găsite într-un supermarket din București.

Cel care a văzut prețul uriaș a fotografiat eticheta și a distribuit poza pe rețelele de socializare. România are în jur de 1.000 de hectare plantate de cireși. Cu toate acestea, o mare parte dintre români nu își permit să cumpere nici măcar jumătate de kilogram de cireșe.

sursa: playtech.ro