Sărbătoarea Paștelui se apropie, iar de pe masa festivă nu pot lipsi preparatele tradiționale, pe bază de carne de miel. Ciorba de miel acrită cu borș, stufatul cu verdețuri proaspete, drobul sau friptura se regăsesc pe mesele românilor în ziua de Paște. Ciorba de miel este foarte ușor de preparat și poate fi alegerea ideală pentru prânzul în familie din ziua de sărbătoare.
Cum să faci cea mai bună ciorbă de miel
Ciorba de miel, acrită cu borș sau cu zeamă de lămâie, este un preparat tradițional pe care multe gospodine aleg să îl facă, în toate zonele țării, pentru ziua de Paște. Este ușor de făcut, conține o mulțime de legume proaspete, leuștean verde, iar aromele se îmbină perfect cu cea a cărnii de miel. Pentru o ciorbă de miel reușită veți avea nevoie de mai multe oase, așa-numita carcasă de miel sau de oaie.
Atunci când cumpărați carnea de miel, trebuie să fiți atenți la sursa de proveniență și să evitați comercianții ambulanți și cumpărarea din locuri neautorizate. Vedeți AICI cum să alegeți carnea de miel și la ce trebuie să fiți atenți atunci când o cumpărați!
Ingrediente pentru ciorba de miel:
1-1,5 kg oase și carne de miel
2 morcovi
1 rădăcină păstârnac
1-2 rădăcini pătrunjel
1/2 rădăcină țelină
1 ceapă
2 fire ceapă verde
1 ardei roșu
2 cartofi
2-3 linguri ulei
sare
piper
cimbru uscat
500 ml borș de casă
1 legătură leuștean verde
Cum se prepară ciorba de miel:
Carnea și oasele de miel se spală bine, se porționează și se pun la fiert într-o oală încăpătoare, cu apă și puțină sare. Se îndepărtează spuma care se formează la suprafață, până când aceasta nu mai apare deloc. Rădăcinoasele (morcovul, țelina, păstârnacul și rădăcina de pătrunjel) se spală, se curăță și se dau pe răzătoare sau se taie cubulețe, după preferință.
Se pun legumele la călit într-o tigaie pe foc, în câteva linguri de ulei, cu puțină sare. Se călesc legumele la foc mic, timp de câteva minute, până când se înmoaie. După ce acestea s-au călit, se adaugă în oală și se mai completează cu apă, dacă este nevoie. Adăugați încă o linguriță de sare, cimbru și puțin piper și lăsați să fiarbă la foc mic.
Încercați carnea cu furculița să vedeți dacă este fiartă. Când carnea a fiert, se scoate din ciorbă și se lasă la răcit, după care se taie cubulețe. Se toacă și ceapa, ardeiul, iar cartofii se taie în cuburi mai mari și se pun toate în ciorbă. Se mai lasă la fiert încă 20-30 de minute. Între timp, se încălzește borșul separat până când ajunge la punctul de fierbere, după care se adaugă peste ciorbă.
Se drege ciorba de sare, dacă mai este nevoie, după care se stinge focul și se adaugă leușteanul tocat fin, după ce ciorba s-a răcit puțin. Ciorba de miel este gata!
sursa: impact.ro