Anamaria Vasile

S-a găsit leacul! Aceasta este cea mai eficientă soluție împotriva căpușelor! O poți prepara acasă în câteva minute!

Celor care merg în zonele frecventate de animale, mai ales dacă există și multă vegetație acolo, să fie foarte prudenți, mai ales fiindcă în perioadele cu ploi și călduri extreme există un risc uriaș al înțepăturilor de căpușe și țânțari, ambii purtători ai unor boli grave.

Temperaturile ridicate şi ploile favorizează apariţia şi răspândirea insectelor responsabile cu transmiterea mai multor boli la om, în această categorie fiind incluse, printre altele, căpuşele şi ţânţarii, potrivit a1.ro. Specialiștii precizează și că, la nivel mondial, după țânâari, căpușele sunt cel mai adesea responsabilele pentru transmiterea bolilor la oameni.

Iată ingredientele pentru o soluție eficientă contra căpușelor:

10 picături de ulei esenţial de rozmarin

7 picături de ulei esenţial de scorţişoară

2 picături de ulei esenţial de cedru

2 linguri de ulei de migdale dulci

Se amestecă toate ingredientele într-un pahar. Folosește amestecul pentru zonele pe care le consideri în pericol.

În plus, iată ce a precizat Alexandru Vladimirescu de la Institutul Cantacuzino: „A venit anotimpul capuselor. De fapt, în ceea ce priveste comportamentul capuselor sunt doua maxime de activitate: una este acum, primavara, care este si cea mai intensa si care incepe in martie si se termina in iunie, a doua, toamna, în septembrie-noiembrie, dar care este mai redusă ca intensitate”.

Cercetătorul Alexandru Vladimirescu vorbește și despre măsurile pe care le putem lua, sunt doar câteva reguli simple de protecție:
,,Oamenii trebuie sa fie atenti cand vin din drumetie, daca au un punct roșu care nu era normal sa fie acolo. Poater fi o capusa care s-a infipt in tegument si care a inceput sa se hraneasca. Dupa cateva ore, capusa se desprinde, reia ciclul vital. La animale, oamenii scot singuri capusele. Nu exista risc decat daca ai rani. Apoi, gradina trebuie orecum intretinuta. Capusele sunt mari iubitoare de umezeala si atunci toate zonele umbrite din gradini pot adaposti capuse, de aceea iarba trebuie bine tunsa. De asemenea, tufisurile ingradite cu pietre expuse la soare ar fi eficiente. Stropirea ierbii cu insecticide nu este benefica pentru ca sunt distruse si insectele bune”.

Alte măsuri, pe scurt:

– verifică-ți animalul de companie! Mai predispuse decât oamenii sunt animalele cu blană, astfel că nu e suficient să te protejezi pe tine, ci și animalul de companie care îți poate transmite ulterior căpușa sau boala transmisă de aceasta.
– nu stați pe pătură în aer liber, iar dacă o faceți, asigurați-vă că aveți gleznele și zonele de piele acoperite. Căpușele trag deobicei la zonele puternic vascularizate.
– poartă haine deschise la culoare, astfel încât să poți detecta imediat o căpușă.
– după o drumeţie, spală imediat, cu apă fierbinte, hainele şi celelalte obiecte care au intrat în contact direct cu iarba.
– foloseşte insecticide pentru iarbă şi vegetaţia din curte.

Sursa: a1.ro