Anamaria Vasile

Avertismentul experților! Cum deosebești gripa sezonieră de COVID-19? Adevăratul motiv al pierderii mirosului

Toamna se apropie și odată cu ea, pe lângă teribilul virus nou, COVID-19, vom avea de înfruntat și viruși mai vechi, cum ar fi gripa sezonieră. Cu toate că specialiștii spun că măsurile de distanțare ne vor ajuta și în cazul celei de-a doua, este bine să știm să recunoaște diferențele de simptome dintre ele.

Numărul infecțiilor cu COVID-19 continuă să fie ridicat în România. Numărul cazurilor noi a trecut de 1.250, iar cel al deceselor a fost de 54, foarte aproape de recordul negativ de ieri. Până astăzi, 26 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 81.646 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 36.286 pacienți au fost declarați vindecați și 9.911 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

Sezonul de gripă, la un pas de a începe
Vara se termină, iar toamna este la un pas, iar acest anotimp aduce cu el și gripa sezonieră. Având în vedere regulile instituite, în acest moment, toată lumea se întreabă: cum deosebim gripa sezonieră de Covid-19?

Cum deosebim o gripă normală de Covid-19?
Manila Alfano a explicat în Il Giornale luând o cercetare efectuată pe 30 de voluntari de către Carl Philpott de la Universitatea East Anglia din Marea Britanie, ce ar trebui să o alarmeze pe o mamă care are un copil febril.

„Pierderea mirosului care poate însoți coronavirusul este un simptom unic și diferit de cel experimentat de cineva cu o răceală mai puternică. Persoanele examinate în cadrul studiului au fost împărțite după cum urmează: zece cu Covid-19, zece cu o răceală puternică și alte zece sănătoase, fără simptome de răceală sau gripă. Pierderea mirosului a fost mult mai profundă la persoanele cu Covid-19, adică au fost mai puțin capabile să identifice mirosurile. De obicei, pierderea mirosului este o pierdere bruscă și gravă, care nu este însoțită de un nas umplut sau un nas cu mucozităţi: majoritatea persoanelor afectate de coronavirus pot respira în continuare liber”, scrie www.ilparagone.it, preluat de Gazeta Românescă.

Simptome specifice doar coronavirusului
“Se pare că există într-adevăr caracteristici specifice care disting coronavirusul de alte virusuri respiratorii. Acest lucru este foarte important, deoarece înseamnă că testele de miros şi gust pot fi folosite pentru a separa pacienții cu Covid-19 și persoanele cu gripă normală. Un alt semn caracteristic al Covidului pare să fie, împreună cu pierderea mirosului, acela al gustului: de asemenea, în acest caz, diferențele dintre pierderea „normală” a gustului din cauza congestiei nazale și a simptomului coronavirusului par a fi destul de marcate: în special, pacienții cu coronavirus cu pierdere de gust nu sunt în măsură să distingă între amar sau dulce.”, se mai arată în studiul respectiv.

Testul mirosului
„Cei care suspectează infectarea ar putea să facă propriile teste de miros și gust acasă folosind produse precum cafea, usturoi, portocale sau lămâi și zahăr”. Simțurile mirosului și gustului revin la normal în câteva săptămâni la majoritatea oamenilor care se recuperează de la coronavirus. Gripa are mai puţine zile de incubaţie şi un interval serial mai scurt, si, prin urmare, este transmis mai rapid. Dacă intervalul de Covid-19 este de 5-6 zile, cel de gripă este 3. Spre deosebire de gripă, tusea, în cazul coronavirusului, este uscată și iritantă și insistentă”.