Anamaria Vasile

Mihai Toma a mers în Franța și l-a găsit pe Marele Blond! Cu ce se ocupă, la 86 de ani, Pierre Richard: “Mulțumesc celor care mă iubesc în România!”

În plină pandemie de COVID-19, Libertatea a găsit drumul către podgoria de la Gruissan, la Chateau Bel Éveque, unde am înțeles limita fină dintre vin și cinematografie.

Marele blond cu un pantof negru are aproape 86 de ani – doar două săptămâni îl mai despart de ziua aniversară – însă aerul ștrengăresc nu i-a dispărut. Într-o cămașă vaporoasă și blugi tăiați deasupra gleznei, așa ne-a primit venerabilul Pierre Richard la via sa din Languedoc, în sudul Franței. Podgoria de la Gruissan este în Departamentul Aude și aici Pierre Richard cultivă struguri pe circa 50 de hectare. Între două iazuri, la o palmă de Mediterană, Pierre, care se ocupă de afacere împreună cu fiul Christophe și cu sora Catherine, organizează vară de vară sesiuni de degustări și de autografe.

Suntem pe drumul șerpuit spre domeniu, imediat după Muzeul sării de Gruissan, ascultăm și fredonăm melodiile postul NRJ și rememorăm cadre din “Întoarcerea marelui blond” sau din “Capra”. Comediile lui Richard, cu ale sale roluri de nătăfleț împrăștiat și simpatic, au fost savurate de generațiile anilor 70-90.

Artistul care apare dintre chiparoși și migdali

În stânga e iazului Ayrolles, iar aleea se varsă prin podgorii. La capătul unei alei păzite de ziduri joase, descoperim o clădire mare cu obloane albastre ascunse de chiparoși și migdali: aici este locul unde artistul își are reședința două luni pe an, iulie și august.

Richard e plin de viață, joacă teatru și e încă activ pe scenă. Ghinionistul din filme a ajuns azi un personaj cunoscut mai degrabă pentru generația tânără, pe YouTube – vă amintiți scena cu scaunul rupt din “Capra” – se urcă încă pe motocicletă.

A iubit și schiul. O ușoară jenă la umăr l-a împiedicat să mai joace tenis, sportul său preferat. “O apreciază pe Simona Halep”, ne asigură serviciul de presă al domeniului. Pierre e aproape an de an oaspete într-o lojă de la Roland Garros.

Perechea lui e o braziliancă

Undeva am văzut că Pierre spusese: “Dacă nu aș fi avut atâția nepoți, aș fi mers și eu în Rusia, după amicul Depardieu”.
Cu Gerard Depardieu a jucat în multe filme epice. Trecut prin trei mariaje, Richard, care trăiește acum cu Ceyla, un fost manechin brazilian, are doi fii și cinci nepoți. Pierre Richard și soția lui, Ceyla Lacerda | Foto: Hepta Olivier și Christophe sunt cu muzica, doar Arthur Defays l-a urmat și e model, dar și actor. Richard însuși e considerat unul dintre cei mai mari actori de comedie ai Franței, undeva aproape de Louis de Funès. Regretă că n-a jucat cu acesta. Ce-ar mai fi ieșit! Ha-ha-ha!