Anamaria Vasile

”Un iepure a văzut 6 elefanți”, ghicitoarea pe care numai geniile o rezolvă

Suntem obișnuiți cu testele de IQ, dar și cu cele de cultură generală, care ne pot spune dacă suntem deștepți sau nu ori dacă avem suficiente cunoștințe pentru a fi niște persoane inteligente. Totuși, acestea nu sunt singurele metode prin care ne putem da seama cât suntem de pregătiți intelectual. Ghicitoarea care te atrage cu începutul ei: Un iepure a văzut 6 elefanți, este considerată una dintre cele mai dificile.

Aarent simplă, ghicitoarea ”Un iepure a văzut 6 elefanți” combină limba română, mai exact semantica, cu matematica și promite să îți dea dureri serioase de cap. Crezi că poți rezolva ghicitoarea pe care doar geniile o înțeleg? Vezi ce trebuie să faci mai jos!

Un iepure a văzut 6 elefanți: o ghicitoare greu de rezolvat
Un iepure a văzut 6 elefanți în timp ce se ducea la râu. Fiecare elefant a văzut 2 maimuțe care mergeau spre râu. Fiecare maimuță ținea un papagal în mână.

Întrebare: câte animale se duceau la râu?

Răspuns: 5 animale

Dacă la ghiciotarea ”Un iepure a văzut 6 elefanți” ai răspuns că 5 animale se duceau la râu, felicitări, este corect! De ce răspunsul este 5? Să vedem din nou întrebarea.

1. Un iepure a văzut 6 elefanți când se ducea la râu. Așadar, un animal (iepurele) se ducea la râu.

2. Fiecare elefant a văzut 2 maimuțe când se ducea la râu. Aici este momentul în care te poți înșela. Din propoziție poți să deduci faptul că fiecare elefant din cei 6 a văzut câte 2 maimuțe când se ducea la râu. Așadar, te poți gândi că sunt 12 animale care se duceau spre râu (6×2=12).

3. Totuși, nu este menționat faptul că „fiecare elefant a văzut câteva 2 maimuțe diferite”. În concluzie, toți elefanții au văzut acele 2 maimuțe care se duceau spre râu.

4. În final, fiecare maimuță ține în mână câte un papagal. Așadar, și cei 2 papagali se duc la râu.

Totalul se calculează în felul următor: 1 iepure + 2 maimuțe + 2 papagali = 5 animale care se duc la râu.

Ai răspuns corect?