Anamaria Vasile

Persoanele cu risc ridicat de infectie cu noul coronavirus

Cresterea rapida a cazurilor de infectie COVID-19 in toata lumea si numarul din ce in ce mai mare de cazuri confirmate in tara noastra justifica aplicarea masurilor de distantare sociala anuntate de autoritati. Reducerea la minimum a contactului dintre persoane, izolarea cazurilor confirmate si a contactilor acestora sunt masuri menite sa scada si sa mentina sub control transmiterea COVID-19.

Masurile de distantare sociala sunt menite sa ajute in primul rand prevenirea infectiei in randul persoanelor care au un risc crescut de infectie si de a dezvolta complicatii asociate infectiei COVID-19. Este vorba despre persoanele in varsta si persoanele cu diferite afectiuni cronice, precum:

boli de inima
diabet zaharat
boli pulmonare
boli care compromit sistemul imunitar, sau pentru care se urmeaza tratament imunosubpresor
Aceste persoane au un risc mai mare de a dezvolta complicatii sau chiar de a deceda, daca se infecteaza cu noul coronavirus. Rata de fatalitate in randul persoanelor cu diabet, boli de inima, boli pulmonare si boli renale diagnosticate cu COVID-19 a fost mai mare. Conform datelor raportate, s-a inregistrat un numar mai mare de decese in randul pacientilor cu boli cronice diagnosticati cu COVID-19 in comparatie cu persoanele infectate, dar care nu sufereau de boli cronice.

De asemenea, persoanele care sufera de astm este posibil sa aiba un risc mai mare de a dezvolta complicatii, daca se infecteaza cu noul coronvirus.

Si persoanele cu o boala maligna au risc mai mare de infectie COVID-19
Pacientii cu cancer, in general, sunt mai susceptibili la infectii, datorita organismului imunocompromis de tumora si tratamentele anticancerigene, avand in vedere ca acestea slabesc sistemul imunitar. Deocamdata nu se stie cu exactitate daca pacientii cu cancer gastro-intestinal sunt mai susceptibili la infectia cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) decat persoanele sanatoase, totusi, o analiza recenta din China a aratat ca 18 (1%) din 1.590 de cazuri de infectie COVID-19 au avut antecedente de cancer. Dintre aceste 18 cazuri, trei au avut antecedente de cancer colorectal (un adenocarcinom tubular colonic, un carcinom rectal si un carcinom colorectal).

S-a observat ca pacientii cu infectia COVID-19 si cancer au un risc mai mare de complicatii severe. Pe baza acestor date, au fost propuse mai multe strategii, cum ar fi amanarea intentionata a chimioterapiei adjuvante sau chirurgiei, masuri mai puternice de protectie personala si supraveghere sau tratament mai intens.

Sursa:ReginaMaria.ro