Anamaria Vasile

Alertă socială! Bani de la stat pentru mulți români bătrâni și săraci. Care sunt condițiile

Alertă socială: mai multe categorii de persoane ar putea primi bani de la stat în cel mai dificil moment al vieților lor, dacă ordonanța va fi adoptată.

Mai mulți români ar putea beneficia de ajutor de deces, potrivit unui proiect de ordonanță care trebuie să fie adoptat de către Guvern, potrivit romaniatv.net.

Potrivit proiectului de ordonanță, care stabilește și rolul caselor teritoriale de pensii în acordarea ajutorului de deces, în cazul persoanelor care la data decesului nu mai aveau calitatea de asigurat dar au fost măcar o singură zi asigurate în ultimele 3 luni de viață, ajutorul de deces va fi acordat.

De asemenea se va acorda ajutorul de deces și în cazul mamelor, aflate în concediu de creștere al copilului. Ajutorul de deces se va acorda și în cazul decesului acestora sau al unui membru de familie, dacă persoana a fost asigurată înainte de a intră în concediu iar contractul de muncă a fost suspendat.

„Ajutorul de deces se acordă și în cazul decesului persoanei aflate în concediu pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 7 ani (…) sau al unui membru de familie al acesteia, dacă, anterior intrării în concediu, persoană în cauză era asigurată obligatoriu potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) pct. I sau I din lege (salariați, funcționari publici, asimilați salariaților, aleși – n.red.) și raportul de muncă a fost suspendat”, prevede, mai exact, proiectul de ordonanță. Odată ce va fi adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, noul act normativ va modifica actuala lege a pensiilor.

Loading...