Anamaria Vasile

I-au spus că fătul are malformații grave. A refuzat avortul. Șoc la naștere! „Arătați-mi copilul!”

În acea zi ei s-au dus împreună la ecografie. „Veți avea un băiețel, dar cu malformații… Mânuțele lui nu se dezvoltă și toate organele interne sunt mărite…” Apoi doctorița a încercat îndelung să-i convingă pe părinții îndurerați: „Înțelegeți că aceasta este o cruce, pe care va trebui să o duceți toată viața?! Un copil invalid!” — cuvintele ei le străpungeau inimile ca un cuțit. — „Veți fi arătați cu degetul! Veți munci doar pentru medicamente și vă veți ruga ca el să moară mai repede!”

Olesia plângea, iar Eugen strângea colțul mesei atât de tare, încât i se albiseră degetele… „Haideți să stimulăm nașterea și totul se va sfârși” — îi convingea doctorița. „Nu!” Olesia a tresărit auzind strigătul lui Eugen: „Copilul nostru se va naște!” Și ea a aprobat… „Este treaba voastră. Scrieți o declarație, în care să specificați că cunoașteți rezultatele ecografiei, pentru ca pe viitor să nu existe reclamații” — le-a spus medicul, întinzându-le o foaie.

Treceau îndelungatele luni de așteptare. Olesia stătea ore întregi lângă geam, urmărind cum copiii se joacă în groapa cu nisip. Aruncă mingea, se plimbă cu bicicleta… „Doamne, oare cumva ține mingea fiul meu ?” — se gândea ea. Iar Eugen se străduia din răsputeri. A transformat dormitorul în cameră pentru copii. Singur a făcut pătuțul. El încerca să nu se gândească la lucruri rele, ca să nu-și întristeze soția. Într-o noapte rece de decembrie Olesiei i s-a rupt apa. Eugen și-a dus soția la spital, iar apoi a scuturat zăpada de pe o bancă, a pus pe ea geaca Olesiei și s-a așezat.

Peste 3 ore sala de nașteri s-a umplut de un țipăt puternic. „Aveți o fetiță!” Și un ghemuleț cald a fost așezat pe pieptul Olesiei. Iar mânuțele… mânuțele erau întregi. Doctorița a ieșit în curte. Acolo l-a văzut pe Eugen. „Domnule, domnule, aveți o fetiță! Felicitări! Și ea este absolut sănătoasă!” Eugen stătea și privea locul, în care se afla doctorița. „Sănătoasă…” — îi răsuna în urechi ca un ecou.

Mai târziu ecografia a confirmat că Nadejda era complet sănătoasă. Iar Olesiei i s-a descoperit un fibrom uterin uriaș. Aparent, anume pe acesta medicii l-au văzut atunci pe ecran. Ea a fost repede operată. Din păcate, a fost necesară îndepărtarea tuturor organelor feminine. Olesia mângâia părul fiicei sale adormite și se gândea îngrozită la ce putea să se întâmple, dacă se lăsa atunci convinsă de doctoriță…