Anamaria Vasile

Căutarea Alexandrei, coordonată de clanuri de interlopi care i-au trimis pe polițiști la adrese greșite!

Alexandra a sunat la statul român și i-a răspuns statul paralel, o combinație letală de grupări mafiote, afaceriști cu bani publici, oameni ai legii umili și limuzine Rolls-Royce de 400.000 de euro care străbat străzi de o sărăcie unde ”ia-mă nene” te costă viața.

Comisarul șef Nicolae Alexe, numărul unu pe operațiuni în poliția Olt și cel care a coordonat acțiunea de la Caracal, a apelat la un apropiat, Remus Rădoi ”Codiță”, șeful unei rețele uriașe și dintre cei mai temuți oameni din județ, condamnat pentru că a desfigurat un rival în bătaie. Libertatea publică conversațiile incredibile de pe WhatsApp dintre polițistul Alexe și Rădoi ”Codiță” și mărturiile date ziarului de cei doi lideri de grupări concurente. De regulă informatorii dau ponturi poliției, iar ofițerii decid. În cazul Alexandrei, a fost exact invers: poliția a oferit numerele de telefon ale suspectului și alte informații secrete către grupările populate de infractori și care și-au împărțit Oltenia! Iar Remus Rădoi ”Codiță” a trimis poliția la două adrese false ale rivalilor din clanul Oacă în seara în care fiecare minut conta! În același timp, clanul Oacă cunoștea și el toate mișcările poliției, fiind prieten cu șefii poliției din Caracal: Mirea și Humă, ambii implicați în căutarea Alexandrei. Cu un stat în care polițiile paralele și-au subordonat poliția națională, Alexandra n-a avut nici o șansă.

Pe 25 iulie 2019, la ora 17.00, după șase ore de la apelurile la 112 ale Alexandrei Măceșanu, șeful operativ al IPJ Olt Nicolae Alexe l-a sunat pe Remus Rădoi, zis și ”Codiță”, liderul uneia dintre cele două grupări care domină prin forță brută, contracte cu statul și informații județul Olt. ”Nu i-am răspuns, că eram ocupat”, povestește, liniștit, Remus Rădoi. Când și-a făcut timp, Rădoi l-a sunat el înapoi pe comisarul șef și a aflat de la el că poliția caută o fată răpită.

Polițistul i-a dat șefului grupării numere de telefon și indiciile mașinii suspectului La ora 18:30, polițistul îi transmite un mesaj pe WhatsApp lui Rădoi. Îi trimite un număr de mobil: ”0763931765”. Rădoi îl întreabă ce e cu numărul: ”?”. ”Ai idee al cui e”, îl roagă Alexe. ”Codiță” nu știe. Era unul dintre numerele din investigația dispariției Alexandrei! După alte două minute, polițistul îi furnizează un alt număr: ”0759660526”.

Apoi, șeful adjunct al IJP Olt îi spune la telefon lui Rădoi că se caută o mașină argintie.

Rădoi, un fost condamnat pentru că a bătut grav un bărbat dintr-un clan rival, acum proprietar al mai multor firme de pază cu o sumedenie de instituții de stat, a fost cooptat, împreună cu oamenii lui, în baza unei complicități private și fără nici o formă legală, în operațiunea de salvare a vieții unei fete minore. Alexe, fost ofițer la DIICOT, ”unde mai făcusem dosare împreună”, după cu mărturisește senin Rădoi pentru Libertatea, a ajuns din aprilie șeful executiv al poliției județene și îi dă apropiatului său informații vitale la prima mare operațiune pe care o coordonează.

Poliția Olt era în legătură cu STS, cu DIICOT, cu DOS, dar mai puternică a fost relația privată dintre șeful adjunct al IPJ local și unul dintre cei mai redutabili oameni din zonă. Ce a făcut Rădoi cu informațiile? Printr-un mesaj pe Whats App, el direcționează Poliția acolo unde vrea. Împinși pe trei piste false ”Băiatul lui Dan Bauru din Redea are un BMW argintiu. Tatăl cară animale cu țiganii și are o tăietură pe față”, îi indică Rădoi, la ora 20:06, polițistului Alexe.

De altfel, Rădoi i-a spus lui Alexe unde să mobilizeze echipele în căutarea fetei: în comuna Redea, fără nici o legătură cu cartierul Bolt și digul despre care vorbea Alexandra la 112. ”OK”, i-a răspuns comisarul șef, într-un alt mesaj. Cum prima căutare a eșuat, Rădoi i-a mai dat polițistului încă o adresă, tot din Redea, și anume acasă la frații Remus și Valentin Andreescu. Ambele percheziții au dat greș! A mai urmat o percheziție, de asemenea ratată, ”dar nu la indicațiile mele”, susține Rădoi. Gruparea Rădoi a trimis poliția la două adrese ale grupării rivale Oacă! ”Au fost demarate cele 3 percheziții domiciliare în baza mandatelor obținute, comisar șef Alexe Nicolae participând efectiv la una dintre percheziții, iar adjunctul pe linie de ordine publică la o altă locație, la niciuna din cele 3 nefiind obținute date sau indicii relevante în depistarea minorei”, se arată în raportul Ministerului Afacerilor Interne prezentat către CSAT. ”Procurorul, discutând cu echipa de localizare, le-a comunicat că au fost percheziționate 3 locații, fără a avea vreun rezultat și nu-și explică tehnic unde este problema”, scrie în același document.

Oacă și Rădoi și-au împărțit Caracalul, județul Olt, poliția și procuratura Solid, încercat pe față și tăios la vorbă, Nicușor Oacă spune că ”nu sunt un înger, sunt cercetat într-un dosar de cămătărie, dar e clar că șeful de poliție Alexe și cu Rădoi n-au crezut că fata e răpită de un tip izolat, cum e Gheorghe Dincă, ci au fost convinși că e opera unei rețele, a mea, deși niciodată noi n-am fost băgați în proxenetism”. Rivalul său, Remus Rădoi, spune că ”Oacă a fost cercetat exact pentru proxenetism”. Rădoi explică de ce a trimis poliției indicii despre asociații lui Oacă în ziua căutării Alexandrei.

Potrivit declarațiilor ferme ale lui Rădoi, iar toată discuția cu el a fost înregistrată de către Libertatea cu acceptul său, ”clanul Oacă este protejat de Mirea și Humă, șefii Poliției din Caracal, demiși după drama recentă”. Un alt om pe care asociații lui Oacă îl descriu ca pe un ”tip harnic și drept” este procurorul Popescu, cel care a decis să stea la poarta răpitorului până se face dimineață. ”E normal să aveți o poliție paralelă?”. ”Oamenii de aici nu au încredere în poliție” Întrebat de ziar dacă e normal să aibă, prin firmele sale de pază, ”o poliție paralelă”, Rădoi a spus că ”oamenii de aici nu au încredere în poliție și atunci vin la noi!”.
Chiar șeful firmelor de pază a prezentat ziarului discuțiile pe WhatsApp, cele publicate azi și altele care urmează, conversații în care comisarul șef Alexe îi spune că nimic nu era posibil într-un dosar al DIICOT Olt fără contribuția lui Rădoi! Orice întâlnire cu Remus Rădoi e un spectacol. Personaj energic și excelent vorbitor, tipul care și-a fondat un stat în stat plutește pe străzile sparte ale Olteniei într-un Rolls-Royce Phantom de aproape jumătate de milion de euro și recunoaște că da, a primit o condamnare după ce l-a snopit pe unul din gașca lui Oacă, ”dar asta era demult, acum scopul meu e să fiu un om mai bun, să evoluez spre lumină”. Pentru oamenii din Caracal, lucrurile sunt simple și fără ieșire. Grupările Rădoi și Oacă și-au împărțit orașul, județul, magistrații și Poliția. O hartă a lumii interlope și a conexiunilor din județul Olt a publicat astăzi G4Media.ro. Iar Alexandra a picat practic la mijloc în războiul dintre taberele care încearcă s-o elimine pe cealaltă, folosindu-și aliații din structurile statului. Dovada că gruparea Oacă știa și ea ce discută poliția pe WhatsApp în timpul căutărilor Alexandrei! Cea mai bună probă a complicităților din Olt este aceea că nu doar gruparea Rădoi avea detaliile căutării Alexandrei, ci și clanul Oacă.

Practic, Alexandra nu a avut nici o șansă. Poate că Rădoi a vrut să ajute, dar el era setat pe rivalul Oacă, către care a și asmuțit Poliția. Iar Oacă a acceptat acum să se întâlnească cu jurnaliștii tocmai din dorința de a arăta publicului că nu este implicat în răpire.