Uterul fibromatos este afectiunea caracterizata prin prezenta de tumori fibromatoase in interiorul uterului.Fibromul uterin este o tumoare benigna care este alcatuita din muschi si tesut conjunctiv, ce provin din peretele uterin.
Fibroamele sunt rareori canceroase, iar numarul acestora poate varia. Acestea pot fi de mici dimensiuni sau pot ajunge chiar de dimensiunea unei mingi de tenis. Fibromul uterin nu este asociat cu un risc crescut de cancer uterin si rareori se transforma in tumori maligne. Multe femei dezvolta fibroame de-a lungul vietii lor, dar nu sunt constiente de prezenta acestora, intrucat de cele mai multe ori nu prezinta niciun simptom.
Medicii nu cunosc cu exactitate cauza fibromului uterin. Totusi, in urma cercetarilor si a experientei clinice se considera ca principalele cauze ale aparitiei fibromului uterin sunt:
- modificarile genetice – multe dintre fibroame contin gene anormale, diferite de cele aflate in celulele musculare uterine
- alte substante chimice – substantele care mentin integritatea tesuturilor, cum ar fi insulina ca factor de crestere (IGF-1) pot spori dezvoltarea fibromului.
- Cele mai multe dintre fibroame nu provoaca nici un simptom si nu necesita nici un tratament, decat observarea lor periodica de catre medic. Fibroamele pot fi descoperite pe parcursul examenului ginecologic de rutina sau in timpul ingrijirii prenatale. Unele femei care au fibroame uterine pot experimenta:
- sangerari excesive sau dureroase in timpul menstruatiei
- sangerari intre perioadele menstruale
- sentimentul de plenitudine la nivelul abdomenului inferior
- urinare frecventa, rezultata ca urmare a fibromului care comprima vezica urinara
- dureri ale zonei inferioare a coloanei vertebrale
- incapacitatea de a urina
- crampe menstruale severe