Anamaria Vasile

Berea poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi

Berea poate contribui la prevenirea aparitiei pietrelor la rinichi, se arata intr-un studiu realizat de catre Departamentul de Nutritie al scolii Publice de Sanatate Harvard.

Conform acestei cercetari, barbatii care consuma bere in cantitati moderate prezinta un risc cu 21% mai redus de a avea pietre la rinichi, datorita efectului diuretic si continutului mare de apa din bere, informeaza Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Cercetatorii de la Harvard au realizat un studiu in care au verificat relatia dintre 21 de bauturi diferite si riscul de aparitie al pietrelor la rinichi.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 45.289 barbati, cu varste cuprinse intre 40 si 75 de ani, care nu aveau pietre la rinichi si nici nu au avut vreodata.

Cercetarea s-a desfasurat pe durata a 6 ani si au fost semnalate 753 de cazuri. Dintre toate bauturile studiate, berea s-a dovedit a fi cea mai utila in prevenirea aparitiei pietrelor la rinichi, consumul moderat de bere reducand cu pana la 21% riscul aparitiei calculilor renali.

„Bauta in cantitati moderate, berea contribuie la diminuarea riscului formarii depozitelor de calciu in rinichi. Aceste depozite de calciu, amestecate cu saruri si alte minerale se transforma in cele din urma in pietre localizate la nivelul rinichilor. Berea poate interveni salutar insa in aceasta evolutie, dandu-le inca un motiv de bucurie iubitorilor acestei bauturi”, a declarat dr. Corina Zugravu, presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

In cadrul studiului, cercetatorii au luat in considerare factori precum varsta, aportul alimentar de calciu, proteine animale si potasiu, regiunea geografica, profesia si consumul total de lichide, dar si consumul de bauturi specifice.

Pe lista altor bauturi care micsoreaza riscul aparitiei pietrelor la rinichi se numara cafeaua – 10%, cafeaua decofeinizata – 10%, ceaiul – 14%, dar si bauturi care maresc riscul aparitiei, cum ar fi sucul de mere sau cel de grepfruit.

Cercetatorii de la Harvard si membrii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie atrag insa atentia ca este vorba despre un consum moderat de bere, sustinut de un stil de viata sanatos si o alimentatie corespunzatoare.