Anamaria Vasile

Oamenii cu adevărat fericiți se îmbracă modest!

Fericirea este intotdeauna tacuta si simpla. Ea nu atrage atentie prin lipsa de modestie sau lauda exagerata. In acest sens, venim cu o statistica anuala a ONU, care ne prezinta starea fericirii la nivel mondial.

Inca din 2011, in fiecare an se initiaza studii privind nivelul de fericire a oamenilor, la scara globala. Da, e un adevar absolut!

Savantii, in colaborare cu psihologi au elaborat tehnologii strategice, care definesc situatia psihologica a oamenilor, in raport cu conditiile lor de viata, referindu-se ulterior la legatura dintre rezultatele investigatiilor si propriile presupuneri teoretice, scrie psihologiadeazi.ro.

Astfel, in anul 2017 s-a elaborat urmatorul Top a 10 tari, ai caror cetateni, se bucura de o prosperitate spirituala deosebita. Acestea sunt:

1.Norvegia;

2. Danemarca;

3. Islanda;

4. Elvetia;

5. Finlanda;

6. Olanda;

7. Canada;

8. Noua Zeelanda;

9. Australia;

10. Suedia

Aceste tari continua sa-si pastreze locul in cadrul acestui top mai bine de 10 ani.

Haideti sa analizam motivul acestui fenomen. Dincolo de starea economica progresista, de conditiile de viata si de sistemul politic, cu adevarat calitativ, savantii au mai mentionat si un alt lucru comun pentru toate aceste state. Cetatenii acestor tari prefera vestimentatia simpla, lipsita de fast. Luxul este privit ca ceva absolut nepotrivit pentru rutina zilnica a acestor oameni.

Tarile care reprezinta monopolurile mondiale ale industriei modei, precum sunt Franta, Italia si Spania se afla la sfarsitul listei din cele 157 de tari analizate, in acest context.

Desi la prima vedere pare ca acest factor ar fi secundar si incapabil sa explice lipsa de fericire a oamenilor, gresim. Vestimentatia reflecta atitudinea generala a societatii asupra valorilor materiale.

Cetatenii tarilor din topul de mai sus au acceptat ideea ca detaliul vestimentar nu este, nici intr-un caz, o premisa a fericirii sau a sanatatii psihologice. El este doar o stare efemera. In schimb, ei atrag o atentie deosebita altor lucruri, care sunt mult mai utile pentru lumea lor interioara.

Voi ce credeti despre asta? Care este influenta vestimentatiei noastre zilnice asupra starii noastre spirituale?